Израел заяви, че международната общност трябва се притеснява от избора

...
Израел заяви, че международната общност трябва се притеснява от избора
Коментари Харесай

Израел обяви новия президент на Иран за опасен - касапинът от Техеран

Израел съобщи, че интернационалната общественост би трябвало се тормози от избора на новия президент на Иран Ебрахим Раиси, оповестява БиБиСи.

Говорител на израелското външно министерство Лиор Хаят съобщи, че Раиси е най-екстремисткият президент на Иран до момента.

Той също по този начин предизвести, че новият водач ще усили нуклеарните действия на Иран .

Ебрахим в събота, в конкуренция, за която се смяташе, че е предопределена да го облагодетелства.

Той има ултраконсервативни възгледи, има наложени наказания от Съединени американски щати и е обвързван с изтезания на политически пандизчии.

В изказване след успеха си той даде обещание да ускори публичното доверие в държавното управление и да бъде водач на цялата нация. " Ще образувам работливо, революционно и антикорупционно държавно управление ".

Лиор Хаят съобщи, че е " екстремистка фигура , отдадена на бързо напредващата военна нуклеарна стратегия на Иран ".

Иран и Израел са в дълготрайна " война в сянка ", само че към този момент заобикалят открит пълномащабен спор. Напоследък обаче военната реторика сред тях още веднъж ескалира.

Ситуацията е комплицирана , само че огромен източник на напрежение е нуклеарната активност на Иран . Израел не има вяра, че нуклеарната стратегия на Иран е мирна и е уверен, че работи за построяването на нуклеарно оръжие.
 Иран е създал 6,5 кг уран, обогатен до 60%
Иран е създал 6,5 кг уран, обогатен до 60%

Страната е произвела и 108 кг уран, обогатен до 20%

Коментирайки резултата от изборите, Съединени американски щати обявиха, че съжаляват, че иранците са " лишени от правото си да избират свои водачи в свободен и почтен избирателен развой ".

Избирателната интензивност бе рекордно ниска за тези избори, като по-малко от 50% от записаните гласоподаватели отидоха да гласоподават, спрямо над 70% през 2017 година Много хора се отхвърлиха от изборите, вярвайки, че те са в интерес на Раиси, който е корав съдружник на висшия водач аятолах Али Хаменей.

Хаменей неведнъж приканва за елиминиране на страната Израел . През 2018 година той разказа страната като " раков израстък ", който би трябвало да бъде отстранен от района.

Победата на Раиси е в миг , когато във Виена не престават договарянията за избавяне на нуклеарното съглашение с Иран.

Европейски Съюз съобщи, че в неделя ще се организира следващата публична среща сред Иран и шестте международни сили , участващи в договорката. Това е шестият кръг от непреки договаряния сред Съединени американски щати и Иран и тази седмица публични лица обявиха, че страните остават разграничени по някои основни въпроси, съобщи " Ройтерс ".

Говорител на Държавния департамент на Съединени американски щати сподели, че непреките договаряния ще продължат, откакто Райси поеме властта.

Лиор Хаят дефинира Раиси като " касапина от Техеран " , като се базира на всеобщата екзекуция на хиляди политически пандизчии през 1988 година
 Amnesty International упорства иранският президент Раиси да се проверява за закононарушения против човечеството
Amnesty International упорства иранският президент Раиси да се проверява за закононарушения против човечеството

За изтезания на хиляди политически пандизчии през 1988 година

Раиси е един от четиримата съдии, който станаха известни като " комитет на гибелта ", за който се твърди, че е осъдил към 5000 мъже и дами на гибел, споделя Amnesty International. В своите туитове обаче Хаят споделя, че са убити над 30 000 души , което подхожда на посочено и от иранските правозащитни групи.

Руският президент Владимир Путин побърза да поздрави Ебрахим Раиси , наблягайки " обичайно другарските и добросъседски " връзки сред двете страни.

Лидерите на Сирия, Ирак, Турция и ОАЕ изпратиха сходни послания за поддръжка и поздравления.

Говорител на Хамас , палестинската войнствена група, която ръководи Газа, пожела на Иран " прогрес и разцвет ".

Групите за права на индивида обявиха, че Раиси би трябвало да бъде разследван за зверства .

" Като началник на репресивната правосъдна система в Иран, Раиси управлява някои от най-отвратителните закононарушения в новата история на Иран , които заслужават следствие и отговорност, а не избиране на върховен пост ", разяснява Майкъл Пейдж от " Хюман Райтс Уоч ".
 В Иран аятолахът си назначи правоприемник
В Иран аятолахът си назначи правоприемник

Мартин Табаков напомня думите на някогашния президент на страната Рафсанджани - " Свободата е значимо нещо. Когато хората избират каквото те пожелаят, е добре за тях и за нас " - нещо извънредно простичко, само че в това време ставащо все по-сложно, когато става дума за Иран
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР