Израел започна въздушна и наземна офанзива срещу мрежата от тунели

...
Израел започна въздушна и наземна офанзива срещу мрежата от тунели
Коментари Харесай

Израел атакува мрежата от тунели в Газа, убит е водещ доставчик на оръжие за Хамас

Израел стартира въздушна и наземна атака против мрежата от тунели в обсадения палестински анклав Газа. В тунелите се крият екстремистите от Хамас. Със сигурност може да се каже, че при тази офанзива е погубен снабдител на оръжия за групировката и няколко бойци, оповестиха израелските военни през днешния ден, представени от Reuters. Главният боен представител контраадмирал Даниел Хагари сподели, че бойните инженери са употребявали взривни устройства, с цел да унищожат мрежа от тунели, построена от Хамас, която се простира на стотици километри под Газа.

Израелските танкове са срещнали тежка опозиция от бойци на Хамас, употребяващи тунелите, с цел да провеждат засади. Това настояват източници от Хамас и групировката Ислямски джихад. Израел твърди, че 33 негови бойци са били убити. Израелските военни обявиха, че два обособени удара са отстранили водещия оръжейник на Хамас - Махсейн Абу Зина, и бойци, участващи в противотанков и ракетен огън с муниции земя-земя. Палестинските медии оповестиха за конфликти сред екстремисти и израелски сили покрай бежанския лагер ал-Шати в град Газа. Въоръженото крило на Хамас от своя страна съобщи, че бойците му са унищожили израелски танк в град Газа. Reuters не съумя да ревизира изказванията на бойното поле на нито една от страните.

Няма и информация от страна на Израел за вероятната орис на Яхя Синвар, най-високопоставеният водач на Хамас в Газа и считан за основен уредник на офанзивите от 7 октомври. Във вторник Израел сподели, че той е бил засечен и обграден в бункера си.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР