Израел за пръв път потвърди, че преди 10 години е

...
Израел за пръв път потвърди, че преди 10 години е
Коментари Харесай

Израел потвърди, че е унищожил сирийски ядрен реактор и предупреди Иран

Израел за пръв път удостовери, че преди 10 години е бомбардирал нуклеарен реактор в Сирия, за който твърди, че е резултат от съдействие със Северна Корея и е предстояло да бъде включен след няколко месеца. Това е и предизвестие към Иран и други врагове на Израел, че няма да им бъде разрешено да разработят нуклеарни оръжия, съобщи Израел Кац, министърът, отговарящ за разузнаването.

Военните разсекретиха видео запис, фотоси и документи от разузнаването за въздушния удар от 6 септември 2007 година против обекта Ал Кубар край Деир аз Зор в Източна Сирия. По това време началникът на военното разузнаване Амос Ядлин сподели, че даже с работещ реактор за произвеждане на плутоний на Башар ал Асад ще са му нужни години, с цел да създаде нуклеарно оръжие.

" Ройтерс " разяснява, че в Тел Авив евентуално са решили в този момент да пуснат записите и документите, с цел да съвпадне това с натиска да бъде направена по-строга договорката за иранската нуклеарна стратегия от 2015 година Техеран постоянно е упорствал, че в никакъв случай не се е стремил да си направи атомна бомба, въпреки че би могъл, в случай че изиска.

 Израел удостовери, че е унищожил сирийски нуклеарен реактор и предизвести Иран
© Reuters

В нощта на 5 против 6 септември 2007 година от две бази са изхвърчали 8 самолета F-16 и F-15 и са хвърлили 18 тона бомби над обекта, ситуиран на 450 км югозападно от Дамаск. Всичко е завършило за 4 часа. Ядлин споделя, че решението да се премълчи тогава било, с цел да не се дава съображение на Асад да опита да отвърне на интервенцията с военна мощ.

Сирия, която е страна по Договора за неразпространение на нуклеарно оръжие от 1970 година, постоянно е отричала на това място да има реактор или пък Дамаск да си сътрудничи с Пхенян в нуклеарната област. През 2008 година Съединени американски щати разпространиха данни за " секрети действия в нуклеарната област ", в които Северна Корея оказва помощ на Сирия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР