Израел ще откаже визи на представители на ООН заради позицията

...
Израел ще откаже визи на представители на ООН заради позицията
Коментари Харесай

Израел ще спре да издава визи на представители на ООН заради позицията на генералния секретар. Иска Гутериш да се извини или да подаде оставка

Израел ще откаже визи на представители на Организация на обединените нации поради позицията на генералния секретар Антонио Гутериш по отношение на палестинско-израелския спор. Това съобщи непрекъснатият представител на еврейската страна в международната организация Гилад Ердан. Той прикани Гутериш да се извини неотложно или да подаде оставка, съобщава ТАСС. 

„ Заради изказванията му (Гутериш) ще откажем да издадем визи на представители на Организация на обединените нации “, сподели Ердан по армейското радио Galei Tzahal.

Постоянният представител на Израел в Организация на обединените нации Гилад Ердан прикани генералния секретар на международната организация Антониу Гутериш да напусне поста си. Той твърди, че позицията на генералния секретар на Организация на обединените нации по палестинско-израелския спор не му разрешава да заема тази служба. 

" Генералният секретар на Организация на обединените нации, който демонстрира неразбиране за акцията на всеобщо ликвидиране на деца, дами и възрастни хора, не е кадърен да управлява Организация на обединените нации. Призовавам го да подаде оставка неотложно ", написа Ердан на страницата си в обществената мрежа X ( по-рано Twitter).

На собствен ред израелският външен министър Ели Коен, който във вторник взе присъединяване в открит спор в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по отношение на обстановката в Близкия изток, съобщи, че предвид на актуалната ескалация на палестинско-израелския спор отхвърля персонални срещи с Гутериш. По време на речта си той разкритикува генералния секретар на Организация на обединените нации и съобщи, че организацията ще се изправи пред " най-мрачните времена " в своята история, в случай че международната общественост не поддържа в този момент Израел в битката му против палестинските радикали от Хамас.

По-късно Ердан съобщи пред кореспонденти в Организация на обединените нации, че поддържа решението на Коен. Израелският делегат съобщи, че през трите си години в централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк е " усетил пристрастието на генералния секретар " по палестинско-израелския въпрос. " Говоренето на празни думи не е задоволително. На него [Гутериш] не му пука. Наистина не му пука за страданията на израелските цивилни жители ", съобщи израелският посланик.

Посланикът изясни, че изключително възмутителни за Израел са забележките на Гутериш по време на дебата в Съвета за сигурност  във вторник, когато той означи, че нападението на Хамас против Израел " не е станало във вакуум ". " Това е нещо неясно за всяко почтено човешко създание и за всеки един от нас. Г-н общоприет секретар, Организация на обединените нации е основана, с цел да предотвратява жестокости като варварските зверства, осъществени от Хамас против Израел. Но Организация на обединените нации се проваля, а Вие, господин общоприет секретар, сте изгубили всевъзможен морал и безпристрастност ", съобщи Ердан.

 

Според израелския дипломат с изказванията си генералният секретар на Организация на обединените нации в действителност " оправдава тероризма " и " популяризира кръвна клюка " против Израел. Той още веднъж прикани Гутериш да се извини неотложно или да подаде оставка. " В противоположен случай няма причина тази постройка [централата на ООН] да съществува, тази постройка е основана, с цел да предотвратява зверства ", съобщи израелският дипломат в международната организация Гилад Ердан.

Инфо: ТАСС

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР