Израел ратифицира закон, ограничаващ обстоятелствата, при които министър-председателя може да

...
Израел ратифицира закон, ограничаващ обстоятелствата, при които министър-председателя може да
Коментари Харесай

Израел прие закон, ограничаващ възможностите за отстраняване на премиера

Израел ратифицира закон, ограничителен събитията, при които министър-председателя може да бъде отхвърлен, макар опасенията, че той има за цел да защищити настоящия президент Бенямин Нетаняху от каквито и да е последици от неговите процеси за корупция, осведоми Ройтерс.

Измененото определение за „ неспособността “ на националните водачи е измежду законодателните ограничения на религиозно-националистическата коалиция, които тласнаха Израел в рецесия, като опозицията твърди, че правосъдната самостоятелност е застрашена.

Според обединението преразглеждането има за цел да се опълчи на несъразмерния обсег на Върховния съд и да се възвърне салдото сред клоновете на държавното управление.

С 61 против 47 гласа Кнесетът утвърди законопроекта, съгласно който министър-председателите могат да бъдат считани за негодни и принудени да се отдръпват, в случай че те или три четвърти от министрите в кабинета ги разгласят за такива по физически или психически аргументи.

Разпоредбите оформиха квази-конституционен главен закон, който дава насоки на държавното управление при положение на нефункциониращ министър-председател, само че в който преди този момент липсваха детайлности за събитията, които могат да доведат до сходни обстановки.

Според безпартийния Израелски институт за народна власт правилото по-рано е оставило Нетаняху уязвим за вероятно изказване за неговата неправоспособност от страна на основния прокурор Гали Бахарав-Миара, в случай че тя забележи опит от негова страна да спре трите си правосъдни каузи. Новият закон отхвърля тази опция.

Нетаняху отхвърля всички обвинявания против себе си и преглежда процесите като политизиран опит да бъде заставен да напусне поста.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР