Израел преведе днес сума, равняваща са на над 1 милиард

...
Израел преведе днес сума, равняваща са на над 1 милиард
Коментари Харесай

Израел преведе над 1 милиард долара на Палестина

Израел преведе през днешния ден сума, равняваща са на над 1 милиард щатски $, на Палестинската автономност, оповестиха палестинският министър по гражданските въпроси Хусейн аш Шейх и израелското финансово министерство. Това е следващ симптом на стопляне на връзките след успеха на Джо Байдън на президентските избори в Съединени американски щати, съобщи Ройтерс.

Парите идват от събрани налози и митнически такси, които по силата на мирните съглашения от 90-те са ръководени от Израел. Обикновено те се превеждат всеки месец и съставляват повече от половината от бюджета на Палестина, чиято стопанска система бе тежко наранена от коронавирусната пандемия.

Сумата от 3,77 милиарда шекела (1,14 милиарда щатски долара) е първият превод от юни, когато палестинците отхвърлиха парите поради проектите на Израел да анексира елементи от окупирания Западен бряг. Това принуди Палестина да понижи заплатите на десетки хиляди служители и ускори икономическата рецесия, провокирана от пандемията.

Израел замрази проектите си за анексиране като част съглашението за определяне на дипломатически връзки с Обединените арабски емирства. През ноември палестинците споделиха, че възобновяват съдействието си с Израел в региона на гражданските въпроси и сигурността.

Съобщението бе направено към две седмици след успеха на Байдън над президента Доналд Тръмп. Байдън е съперник на анексирането и даде обещание да подходи по-балансирано към спора Близкия изток от предшественика си и да възобнови помощите за палестинците.

Тръмп предприе невиждани стъпки в поддръжка на Израел, включително реалокира посолството на Съединени американски щати в Ерусалим, оряза помощите за палестинците и постави завършек на американската политика на съпротива против еврейските селища на Западния бряг.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР