Израел предприе в окупирания от Израел Западен бряг, като 12

...
Израел предприе в окупирания от Израел Западен бряг, като 12
Коментари Харесай

Защо Израел нападна Дженин

Израел предприе в окупирания от Израел Западен бряг, като 12 палестинци починаха в конфликти с въоръжени лица.

Ето какво би трябвало да знаете за Дженин:

Защо Израел атакува Дженин

От март 2022 година Дженин и отдалечените региони в северната част на окупирания от Израел Западен бряг са подложени на засилени набези, подредени от националистическо-религиозното държавно управление на Израел след поредност от палестински улични набези. Лагерът в Дженин от дълго време е огнище на бойци с набор от леки оръжия и възходящ боеприпас от взривни устройства.

Израелската войска постоянно упреква въоръжени групи, че базират бойци в гъсто обитаеми градски региони като бежански лагери, които датират от 1948 година Много от въоръжените групи живеят в лагера, постоянно със фамилиите си. През януари израелските сили убиха седем въоръжени мъже и двама цивилни при нахлуване в Дженин. Миналия месец екстремисти и израелски войски водеха траяла часове престрелка, в която бяха убити шестима палестинци и над 90 ранени.

 Израелски заселници са убити ден след интервенция с жертви и доста ранени палестинци Израелски заселници са убити ден след интервенция с жертви и доста ранени палестинци

Седем израелски чиновници бяха ранени от противопехотна мина, която извади от строя бронираната им машина. Палестински въоръжени мъже гръмнаха четирима израелци покрай еврейско населено място като възмездие, което накара заселниците да вилнеят из палестинските градове, подпалвайки здания и коли.

Това плъзгане към едни от най-лошите прояви на принуждение след интифадата (въстанието) на палестинците през 2000-05 година идва на фона на дълготрайно неявяване на мирни договаряния, предвиждащи палестинска държавност, все по-слабо палестинско политическо управление и непрекъснато разширение на еврейските селища на окупирана земя под най-голямата власт на Израел твърдолинейно националистическо държавно управление.

Къде е Дженин и какъв е животът там

Дженин е дребен град в хълмистата северна част на Западния бряг, покрай границата с Израел, и съдържа гъмжащ от бетон и пепелни блокове бежански лагер със същото име, в който живеят към 14 хиляди души. Те са потомци на палестинци, лишени от благосъстоятелност, когато Израел е основан през 1948 година, и множеството са обеднели и безработни. Това сурово завещание поражда твърда неприязън към Израел и поддръжка за палестински войнствени групи.

Какво е смисъла на бежанския лагер Дженин

Дженин беше сцена на някои от най-големите кръвопролития по време на втората интифада, която стартира след неуспеха на мирните договаряния, подкрепяни от Съединени американски щати през 2000 година, и ескалира във въоръжен спор сред Израел и екстремистки групировки.

Дженин създава доста от атентаторите самоубийци, които оглавиха въстанието, и с цел да го обуздаят, израелските бронирани сили направиха опустошително нахлуване над неговия лагер през април 2002 година като част от по-широка принуда в региони, където палестинците са упражнявали лимитирано самоуправление през 1990 година мирни покупко-продажби.

В отчетите на Организация на обединените нации се споделя, че 52 палестинци са починали в Дженин, като половината от тях са цивилни, до момента в който Израел е изгубил 23 бойци, над 400 домове са разрушени и над една четвърт от популацията е останало без дом, което постанова реорганизация на лагера. Две десетилетия по-късно Израел сигнализира за възходящия брой въоръжени мъже в Дженин и за трупането на боеприпаси.

Израел твърди, че лагерът е център за обмисляне и подготовка на бойни офанзиви, както и леговище за бойци, финансирани от Хамас или подкрепяната от Иран формация Ислямски джихад. Израел също по този начин твърди, че повече от 50 набези със пукотевица са били осъществени от бойци в региона на Дженин от началото на 2023 година и че съвсем половината население е обвързвано или с " Хамас ", или с " Ислямски джихад ". Изстрелването на две спонтанни ракети от бойци покрай Дженин предишния месец провокира паника в Израел, че Западният бряг може да тръгне по пътя на Ивицата Газа, откъдето изтегли заселниците през 2005 година и където въоръжени ислямистки фракции в този момент са на власт.

Неотдавнашните по-малки по мащаб израелски набези на Дженин, постоянно употребяващи отряди командоси, маскирани като палестинци, се сблъскаха с компликации, като се има поради, че екстремистите бомбардират тесните улички с бомби и бързото разкриване на непознати в лагера. Това способства за размера на израелската интервенция при започване на юли - включваща над 1000 бойци - както и решението на Израел да ги поддържа с редки удари с дронове - в по този начин наречения от него блян за заличаване на инфраструктура и оръжия на бойците.

Сред обектите, които израелските военни споделят, че са разкрили в Дженин, е командна зала с набор от камери за видеонаблюдение, покриващи лагера, и тунел и оръжейна, скрити под джамия. Израел също по този начин споделя, че е заловил 120 обвинени екстремисти и е умъртвил минимум девет въоръжени мъже в Дженин. От 10 убити палестинци петима са доказани като екстремисти.

Какви въоръжени групировки работят в Дженин

Групировките в Дженин включват подкрепяния от Иран " Ислямски джихад " ; ислямистката " Хамас ", която управлява Газа; и въоръженото крило на фракцията " Фата " х на президента Махмуд Абас.

Бойците от лагера работят под егидата на " Бригадите Дженин ". Нарастващото им наличие се дължи частично на бездействието на силите за сигурност на интернационално подкрепяната Палестинска власт на Абас, съгласно която Израел е подкопал доверието на улицата.

Но тяхната мощ се подхранва и от слабостта на 87-годишния Абас, чиято формула за договаряния за държавност с Израел се срина през 2014 година, без възкръсване на хоризонта, и възприетата ендемична непросветеност и корупция в Палестинската власт.

Историята на израелско-палестинския конфликт;

Основаването на Израел през 1948 година, с успеха над арабските армии от целия Близък изток, разпръсна стотици хиляди палестински бежанци из по-широкия район: това палестинците назовават " Накба " (катастрофа).

В идната огромна близкоизточна война 19 години по-късно Израел завладя Западния бряг и Източен Йерусалим от Йордания и Газа от Египет. Израел анексира Източен Йерусалим в ход, който не е интернационално приет, и започва селища на Западния бряг и Газа.

В средата на 90-те години Израел и палестинците реализираха краткотрайни мирни съглашения, само че поредност от следващи договаряния за " финален статут " за палестинска страна на Западния бряг и Газа неведнъж се провалиха поради неразрешими разногласия за граници, селища, бежанци и Ерусалим. Последният кръг от договарянията с посредничеството на Съединени американски щати се провали през 2014 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР