Израел подпомага сирийските кюрди, понасящи от един месец турската офанзива

...
Израел подпомага сирийските кюрди, понасящи от един месец турската офанзива
Коментари Харесай

Израел помага на сирийските кюрди и се застъпва за тях пред САЩ

Израел подкрепя сирийските кюрди, понасящи от един месец турската атака в Североизточна Сирия, гледайки на тях като на противотежест на иранското въздействие и застъпвайки се за тях в диалози със Съединени американски щати. Това съобщи израелската заместник-външна министърка Ципи Хотовели пред израелския парламент, съобщи Ройтерс.

На 9 октомври Турция стартира атака против сирийската кюрдска милиция Сили за отбрана на народа след неочакваното евакуиране на 1000 американски военнослужещи от Североизточна Сирия. Изтеглянето беше възприето от кюрдите като изменничество от страна на Вашингтон, техния сътрудник в битката против Ислямска страна.

Като необичаен случай на различие с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп израелският министър председател Бенямин Нетаняху предложи филантропична помощ на " храбрия кюрдски народ " на 10 октомври и сподели, че кюрдите в Сирия са изправени пред заплахата от вероятно етническо пречистване от Турция и от сирийските ѝ съдружници.

Пред израелския парламент Ципи Хотовели сподели, че израелската оферта за помощ е била призната. " Израел получи доста претенции за помощ, главно от дипломатическо и филантропично естество ", сподели заместник-външната министърка. " Ние се идентифицираме с огромното злощастие на кюрдите и им оказваме помощ посредством набор от канали ", добави тя, без да навлиза в елементи по отношение на тази помощ.

Израел поддържа дискретни военни, разследващи и бизнес връзки с кюрдите от 60-те години, гледайки на тях като на отбрана против споделени съперници. Най-големите измежду тези съперници през днешния ден са спонсорираните от Иран сили, ситуирани покрай границите на Израел, включително и в Сирия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР