Израел подкрепя създаването на кюрдска държава. Това обяви израелският премиер

...
Израел подкрепя създаването на кюрдска държава. Това обяви израелският премиер
Коментари Харесай

Израел подкрепя независима кюрдска държава

Израел поддържа основаването на кюрдска страна . Това разгласи израелският министър председател Бенямин Нетаняху, до момента в който кюрдите в Ирак се приготвят за референдум за самостоятелност, на който се опълчват управляващите в Багдад, оповестява " Ройтерс ".

Израел поддържа дискретни военни, разследващи и бизнес връзки с кюрдите от 1960-те години насам, като гледа на малцинствената етническа група - чието радикално население е разграничено сред Ирак, Турция, Сирия и Иран - като буфер против общите арабски врагове .

Вчера водачът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани съобщи, че ще продължи с подготовката на референдума, плануван за 25 септември, макар решението на иракския парламент да го отхвърли.

 Иракски Кюрдистан нямал проекти да основава кюрдски страни в Иран и Турция
Иракски Кюрдистан нямал проекти да основава кюрдски страни в Иран и Турция

Независим Иракски Кюрдистан щял да е от изгода на Израел

" Израел поддържа законните старания на кюрдския народ да реализира своя лична страна ", посочи Нетаняху в коментар, разпратен на задграничните репортери от канцеларията му.

Западните сили са разтревожени, че референдумът в полуавтономния кюрдски район в Ирак, в който влиза богатият на нефт град Киркук, може да отклони вниманието от войната против терористите от ДАЕШ ( " Ислямска страна " ).

По думите на Нетаняху, Израел обаче преглежда основаната в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК) като терористична формация , вземайки същата позиция като Турция, Съединени американски щати и Европейския съюз.

 Иракският парламент гласоподава срещу кюрдски референдум за самостоятелност
Иракският парламент гласоподава срещу кюрдски референдум за самостоятелност

Кюрдските депутати напуснаха съвещанието

Израелски военачалник съобщи пред конференция във Вашингтон през предходната седмица, че той персонално не преглежда ПКК, чиито бунтовници водят въоръжен протест против турската страна в продължение на повече от три десетилетия, като терористична формация.

Нетаняху, който би трябвало да направи послание пред Общото заседание на Организация на обединените нации на 19 септември, изрази поддръжката си за " упоритостите на кюрдите за самостоятелност " в тирада през 2014 година, наблягайки, че заслужават " политическа самостоятелност ".

" Ройтерс " отбелязва, че последните му мнения наподобява да са по-пряка поддръжка за основаването на кюрдска страна .

Съседките на Ирак - Турция, Иран и Сирия - се опълчват на референдума, опасявайки се, че той може да разпали сепаратистки настроения измежду техните лични кюрдски малцинства.

Кюрдите се стремят към самостоятелност най-малко от края на Първата международна война , когато колониалните сили разделиха Близкия изток след разпадането на мултиетническата Османска империя.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР