Израел подкрепя легитимните усилия на кюрдския народ да създаде собствена

...
Израел подкрепя легитимните усилия на кюрдския народ да създаде собствена
Коментари Харесай

Израел подкрепи появата на независим Кюрдистан

" Израел поддържа законните старания на кюрдския народ да сътвори лична страна. " Това съобщи министър председателят Бенямин Нетаняху в известие на кабинета му, изпратено до задграничните репортери в сряда.

Подкрепата идва в миг, когато иракските кюрди и управляващите в Багдад спорят за това дали е редно да се организира референдум, макар че Народното събрание на Ирак го разгласи за противозаконен. Във вторник кюрдският водач Масуд Барзани съобщи, че продължава подготовката на всенародното допитване на 25 септември. Според " Ройтерс " плебисцит в полуавтономния Иракски Кюрдистан, включващ и богатите петролни полета на Киркук, единствено отклонява вниманието от битката с " Ислямска страна ".

Израел поддържа дискретни разследващи и бизнес връзки с живеещите в няколко страни в региона кюрди още от 60-те години на предишния век. На кюрдите в Ирак, Турция, Сирия и Иран се гледа като на буфер против арабските съперници на еврейската страна.

Нетаняху обаче добавя, че за израелците Кюрдската работническа партия (ПКК) остава терористична формация. На същото мнение са Съединени американски щати, Европейски Съюз и Турция. Израелски военачалник сподели на конференция във Вашингтон предходната седмица, че той персонално не счита ПКК за терористи.

Кюрдите се борят за лична страна още от края на Първата международна война, когато спечелилите поделят разпадналата се Османска империя. През 2014 година в тирада пред Общото заседание на Организация на обединените нации Нетаняху съобщи, че поддържа кюрдските желания, тъй като този народ заслужава " политическа самостоятелност ". Премиерът ще произнесе тирада от същата естрада тази година на 19 септември и позицията му от през днешния ден демонстрира по-директна поддръжка за кюрдска страна.

Това няма да се посрещне добре в Багдад, само че по принцип връзките с държавното управление на Ирак са хладни поради близостта му с Иран.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР