Израел обяви, че е евакуирала членове на сирийската група за

...
Израел обяви, че е евакуирала членове на сирийската група за
Коментари Харесай

Сирийски конфликт: Израел евакуира нощем членове на `Бели каски` по молба на САЩ

Израел разгласи, че е евакуирала членове на сирийската група за защита " Бели каски " от зоната на спора в югозападна Сирия, съобщи Би Би Си. Израелските сили за сигурност оповестиха, че са работили по молба на Съединени американски щати и европейски страни.

Около 800 души са трансферирани през нощта през окупираните от Израел Голански възвишения към Йордания, пишат израелски медии.

" Бели каски " разказват себе си като доброволческа група, която работи за спасяването на хора от зоната на спора в Сирия. Поддръжниците на президента Башар Асад и съветските му сътрудници споделят, че " Бели каски " поддържат бунтовниците и са свързани с джихадистки групировки.

Израелските сили за защита обясниха, че са приключили филантропичните старания за избавяне на членове на организацията и техните фамилии, против които е имало непосредствена опасност за живота.

В документа им се акцентира, че прехвърлянето на сирийците през Израел е " извънредно филантропичен жест " и че Израел продължава да се придържа към политика на невмешателство в сирийския спор и да счита сирийския режим за виновен за всичко протичащо се на сирийска територия.

Според CNN на 16 юли Вашингтон е обсъждал с Англия, Франция и Канада опцията за евакуация от Сирия на към 1000 членове на " Белите каски " и техните фамилии. Президентът Доналд Тръмп повдигнал въпроса на срещата на НАТО в Брюксел този месец. Съюзниците го убедили да работи с Израел и Йордания за даване на коридори за евакуация. Темата щяла да бъде наранена на срещата сред Тръмп и Путин в Хелзинки. След срещата мнения от Тръмп и Путин по този въпрос нямаше.

Германският в. " Билд " оповестява, че в хода на тази " историческа евакуация " към 800 правозащитници със фамилиите им са били доведени до израелската граница (в региона на Кунейтра), а оттова израелците с рейсове, съпровождани от полиция и представители на Организация на обединените нации ги превели на юг до границата с Йордания (явно на моста Аленби), след което били предадени на представители на интернационалните филантропични организации в Хашемитското кралство.

Йорданската организация Петра оповестява, че 800 евакуирани сирийци ще бъдат изведени в три страни - Германия, Англия и Канада през идващите три месеца, а до тогава те бъдат охранявани в Йордания под грижите на Организация на обединените нации.

Съединени американски щати поддържат финансово организацията от 2013 година За това време те са отпуснали на Белите каски над 33 млн. $. Тази организация изнесе данните за химическата офанзива в Дума на 7 април т. г.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР