Израел обмисля кратки тактически паузи в боевете, за да улесни

...
Израел обмисля кратки тактически паузи в боевете, за да улесни
Коментари Харесай

Израел склонен на хуманитарни паузи в боевете в Газа

Израел обмисля " къси тактически паузи " в боевете, с цел да улесни изпращането на помощ или извеждането на заложници от линията Газа . Това съобщи министър председателят Бенямин Нетаняху, представен от " Ройтерс ".

Той обаче още веднъж отхвърли апелите за преустановяване на огъня макар интернационалния напън.

След като обсади гъсто популации град Газа в северната част на анклава, където е основана ислямистката формация " Хамас ", израелската войска разгласи, че е превзела военна база и е подготвена да нападна бойци, укриващи се в

Израел бомбардира анклава след когато бойците на палестинската групоровка убиха 1400 души и взеха 240 души за заложници.

По данни на здравните управляващи в Газа при израелското нахлуване са починали над 10 000 палестинци , в това число към 4100 деца.

И Израел, и " Хамас " отхвърлиха апелите за преустановяване на сраженията. Израел упорства първо до момента в който " Хамас " отхвърля да ги освободи или да спре да се бие, до момента в който Газа е подложена на офанзиви.
 Нетаняху обмисля да ръководи и Газа
Нетаняху обмисля да ръководи и Газа

Махмуд Абас желае ново спокойно съглашение с Израел

Нетаняху съобщи, че общото преустановяване на огъня ще попречи на военните старания на страната му, само че прекъсването на боевете по филантропични аргументи - концепция, подкрепяна от главния съдружник на Израел - Съединените щати, ще продължи да се преглежда в заивисимост от събитията.

" Що се отнася до късите тактически паузи - час тук, час там - правели сме ги и преди. Предполагам, че ще проверим събитията, за да дадем опция за внасяне на филантропични артикули или за извеждане на нашите заложници ", уточни израелският министър председател.

Той обаче не счита, че ще има изцяло преустановяване на огъня.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разиска сходни паузи и вероятни освобождавания на заложници в телефонен диалог с Нетаняху през вчерашния ден. Той, само че в същото време акцентира, че страната би трябвало да пази цивилните.
 Израел отново отваря кулоар за евакуация от Газа на юг
Израел отново отваря кулоар за евакуация от Газа на юг

Прозорецът ще бъде отворен сред 10.00 ч. и 14.00 ч. през днешния ден

Подобно на Израел, Съединени американски щати се притесняват, че " Хамас " ще се възползва от цялостното преустановяване на огъня, с цел да прегрупира силите си.

Нетаняху съобщи че когато спорът завърши, той счита, че " за неустановен интервал от време, тъй като видяхме какво се случва, когато не носим тази отговорност ".

Призовавайки за незабавно преустановяване на огъня, генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш през вчерашния ден предизвести, че Газа се трансформира в " гробище за деца ".

" Наземните интервенции на израелските отбранителни сили и продължаващите бомбардировки убиват цивилни, поразяват лечебни заведения, бежански лагери, джамии, църкви и уреди на Организация на обединените нации - в това число убежища. Никой не е в сигурност ", посочи Гутериш.

" В същото време " Хамас " и други бойци употребяват цивилни като живи щитове и не престават да изстрелват безсистемно ракети към Израел ", добави той.

Международни организации сигнализираха, че лечебните заведения не могат да се оправят с ранените, храната и чистата вода са на привършване, а доставките на помощ са незадоволителни.

" Нуждаем се от неотложно филантропично преустановяване на огъня. Минаха 30 дни. Стига толкоз. Това би трябвало да спре незабавно ", се показва в изказване на ръководителите на няколко организации на Организация на обединените нации.

" Хамас ": Повече от 60 заложници изчезнаха след израелските офанзиви в Газа

Около 50 пленници, държани от групировката, са били убити при ударите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР