Израел няма да спре военната си операция в Газа, докато

...
Израел няма да спре военната си операция в Газа, докато
Коментари Харесай

Войната продължава с пълна пара! Израел заплаши да атакува Палестина до "пълна тишина"

Израел няма да спре военната си интервенция в Газа, до момента в който не бъде реализирана " цялостна тишина ", съобщи министърът на защитата на страната, до момента в който въздушните удари и ракетните обстрели продължиха през цялата сряда, заяви " Гардиън " (The Guardian), цитират от dir.bg.

Броят на жертвите от най-сериозния спор сред Израел и палестинците от 2014 година насам нараства през целия ден, а интернационалните водачи приканиха за въздържаност на фона на страховете от широкомащабна война.

При нова ескалация на напрежението израелски въздушни удари унищожиха отчасти висока постройка в линията Газа. Жертви падат и от двете страни.

Палестинското ислямистко придвижване Хамас удостовери гибелта на свои висши командири при израелски въздушни удари, в това число на командващия военното крило на организацията в линията Газа - Басем Иса, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

В същото време израелската войска разгласи, че един неин боец е умрял при детонация на противотанкова ракета, изстреляна от бойци на Хамас в линията Газа.

Съединени американски щати изпращат топ посланик в региона, който ще опита да успокои ситуацията с апели за преустановяване на насилието и от двете страни.

Загиналите палестински командири

 Иса е най-високопоставеният боен представител на Хамас, погубен от Израел след война та в Газа през 2014 година

В изказване Хамас удостовери гибелта на Иса, както и на " голям брой " други висши военни ръководители.

По-рано Израел заяви, че при негови удари са убити няколко висши бойци от Хамас, включително военният командващ в град Газа.

Иса и още няколко командири, отговарящи за разнообразни региони на линията Газа, съставляват военния съвет на Хамас - най-висшия орган, вземащ решения за военните интервенции на придвижването.

Израел заяви, че при удар на военновъздушните му сили в Газа са убити 16 членове на военното крило на Хамас. 

Загиналият израелски боец

" Старши сержант Омер Табиб беше погубен тази заран при обстрел с противотанкови оръжия по време на интервенция за отбрана на (израелските) села наоколо до линията Газа ", съгласно изказване на израелските въоръжени сили, представено от Франс прес.

Бригадите " Изедин ал Касам ", въоръженото крило на Хамас, оповестиха през днешния ден сутринта, че са изстреляли ракета по джип на израелска войска. По-късно групата удостовери гибелта на няколко свои командири, починали при израелски удари против линията Газа. 

Обстрелът и от двете страни продължава

Офанзивата е най-тежката сред еврейската страна и ислямистите от Хамас от война та в Газа през 2014 година и нараства загрижеността, че обстановката може да излезе от надзор. Същевременно палестински ракети не престават да се сипят над Израел , а Израел прави въздушни удари против линията Газа.

Израел ски въздушни удари унищожиха отчасти висока постройка в линията Газа при нова ескалация на конфликтите сред Израел и Хамас, предадоха Асошиейтед прес и ДПА. 14-етажната постройка е била употребена от екстремистките придвижвания Хамас и " Ислямски джихад ". Освен техните офиси в нея е имало кафенета и магазини.

По данни на здравното министерство в линията Газа при ескалиращото принуждение от понеделник насам в палестинския анклав са убити минимум 53-ма души.

Шестгодишно момче почина довечера в израелския град Сдерот и стана седмата жертва на масирания ракетен обстрел от Газа.

  " Това е единствено началото. Ще ги ударим по този начин, както въобще не са си и представяли, че е допустимо ", предизвести в изказване израелският министър председател Бенямин Нетаняху.

Малко по-късно нов залп от ракети бе изстрелян против израелския град Ашдод, а съгласно израелски медии военните чакат нов обстрел на региона към Тел Авив.

На фона на известия, че египетски медиатори се пробват да реализират договорка за преустановяване на боевете, израелският министър на защитата Бени Ганц съобщи: " Израел не се готви за преустановяване на огъня. Понастоящем няма последна дата за интервенцията. Само когато реализираме цялостна тишина, можем да приказваме за успокоение. "

Американският министър на защитата Лойд Остин в това време удостовери " непоклатимата поддръжка " на Съединени американски щати за " законното право на Израел да пази себе си и своя народ ", съобщи Ройтерс, като се базира на представителя на Пентагона Джон Кърби. В телефонен диалог с израелския си сътрудник Бени Ганц той е наблегнал " какъв брой е значимо всички забъркани страни да подхващат стъпки за възобновяване на спокойствието ".

Израел вкара полицейски час в град Лод, който стана сцена на конфликти през последните дни. От 20 ч. локално време полицията не разрешава на хора да влизат в града и на жителите да напущат домовете си, както и събирането на хора на обществени места.

В продължение на две нощи в Лод имаше бурни митинги, които прераснаха в принуждение. Опожарени бяха десетки транспортни средства, подпалена беше и синагога, а протестиращи араби влязоха в конфликти с полицията. Израел ските управляващи оповестиха изключително състояние в града и разположиха елементи на гранична полиция.

Светът е шокиран от насилието

Международната общественост следи с възходящо безпокойствие бойните дейности - най-интензивните сред двете страни от години, показва Ройтерс. 

Съединените щати ще изпратят почитан посланик, с цел да призове израелските и палестинските водачи за преустановяване на насилието и усмиряване на обстановката, заяви държавният секретар Антъни Блинкън, представен от организацията.

" Кадрите, които пристигнаха от нощта, са мъчителни. И загубата на живота на всеки граждански е покруса ", разяснява Блинкън.

Той заяви, че е наредил на заместител помощник-държавния секретар на Съединени американски щати Хейди Амр " да замине неотложно за района, с цел да се срещне с израелците и палестинците... (Амр) ще ги призове, от мое име и от това на президента (Джо) Байдън, за деескалация на насилието. "

Държавният секретар на Съединени американски щати прикани Израел да направи " всичко допустимо, с цел да заобикаля цивилните жертви ", съобщи Франс прес.

Десетки хора, множеството от които палестинци, бяха убити при изблика на принуждение през последните дни.

Кадрите с мъртви палестински деца " са сърцераздирателни ", сподели Блинкън.

Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел прикани през днешния ден за неотложен завършек на насилието в Израел и окупираните палестински територии.

Трябва да се направи всичко, с цел да се предотврати по-широк спор, който ще засегне на първо време и най-много гражданското население от двете страни, съобщи Борел в декларация, която осъжда дейностите и на двете страни.

" Признаваме законната нужда на Израел да пази гражданското си население, само че този отговор би трябвало да бъде симетричен и с оптималната въздържаност при потреблението на мощ ", посочи Борел. 

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации се събра през днешния ден на ново незабавно съвещание, отдадено на спора, на което отново не се стигна до обща декларация, заради твърдото противоречие на Вашингтон, съобщи Франс прес, цитирайки дипломати.

Според Съединени американски щати, " като привиква съвещание, Съветът за сигурност демонстрира загрижеността си и не е нужно нищо повече ", сподели за Агенция Франс Прес посланик, поискал да резервира анонимност.

" Съединени американски щати наподобява не считат, че една декларация ще способства за деескалация ", означи различен посланик, също изискал да остане неназован.

Според няколко източници болшинството от 15-членния Съвет за сигурност е било склонно да одобри обща декларация с желанието да се стигне до намаление на напрежението. За момента няма коментар от американската задача в Организация на обединените нации.

На предходната незабавно свикана среща в понеделник Съединени американски щати към този момент отхвърлиха приемането на общ текст, препоръчан от Тунис, Норвегия и Китай, и призоваващ двете страни в спора да се въздържат от всевъзможни провокации.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР