Израел нанесе въздушни удари по повече от 1000 цели в

...
Израел нанесе въздушни удари по повече от 1000 цели в
Коментари Харесай

Израел порази над 1000 цели в Газа. Изравнява със земята Бейт Ханун

Израел нанесе въздушни удари по повече от 1000 цели в линията Газа, заяви израелската войска, представена от Асошиейтед прес. Голяма част от град Бейт Ханун в североизточната част на анклава е изравнена със земята.

Говорител на израелската войска съобщи, че отблъскването на силите на " Хамас " е лишило повече време от предстоящото, защото по границата към момента има голям брой места, които групировката може да употребява, с цел да вкара повече бойци и оръжия, съобщи Асошиейтед прес. " Мислехме, че тази заран ще сме в по-добра позиция ", сподели Ричард Хехт.

Израелски боен посочи пред кореспонденти, че " Хамас " употребява Бейт Ханун като плацдарм за набези, като за момента няма данни за жертви, а множеството от десетките хиляди поданици на града евентуално са избягали преди този момент.

" Ще продължим да нападаме по този метод, с тази мощ, непрестанно, по всички сборни пунктове и направления ", употребявани от Хамас, сподели той.

Обявяването на войната предвещава още по-големи боеве отсега нататък, а главният въпрос е дали Израел ще стартира сухопътна офанзива в Газа - ход, който в предишното е водил до увеличение на жертвите, отбелязва АП. Израелски боен представител съобщи пред Ройтерс, че армията е призовала към 300 000 резервисти, а в изказване, представено от АП, се споделя, че Израел ще се стреми да постави завършек на ръководството на " Хамас " в Газа. 

" Нашата задача е да се уверим, че Хамас към този момент няма да има никакъв боен капацитет, който да заплашва Израел ", съобщи представителят Джонатан Конрикус във видео, оповестено от израелските военни в " Екс ". " И в допълнение към това ще създадем по този начин, че Хамас към този момент да не е в положение да ръководи линията Газа ", съобщи той.

Според израелските военни в първичното навлизане в събота са взели участие 1000 бойци на " Хамас ", като огромният брой акцентира степента на обмисляне от страна на бунтовническата формация, ръководеща Газа, която съобщи, че е подхванала нападението в отговор на възходящите премеждия на палестинците под израелската окупация и обсада на Газа.

" Хамас " и по-малката формация " Ислямски джихад " обявиха, че са завладели повече от 130 души от територията на Израел и са ги откарали в Газа, като обявиха, че те ще бъдат разменени за освобождението на хиляди палестинци, затворени от Израел. Мирните поданици и от двете страни към този момент заплащат висока цена, отбелязва АП, като израелските военни изтеглиха минимум пет града, ситуирани наоколо до Газа, а съгласно Организация на обединените нации повече от 123 000 поданици на Газа са разселени от боевете.

По-рано Франс прес съобщи за " над 500 цели " на ръководещото линията Газа палестинско ислямистко придвижване Хамас и на палестинския " Ислямски джихад ", които са били изумени тази нощ от израелски въздушни удари и артилерийски обстрел. Ударите са нанесени с бойни самолети, хеликоптери и артилерия, посочи армията в изказване.

Палестинската атака, почнала в събота точно на шабат, тъкмо 50 години след войната от 1973 година, е деликатно координирана интервенция, която може да продължи дълго.

" За да стартира сходна интервенция, би трябвало да имате доста подготовка, обмисляне, съгласуваност и да имате обилни вероятности или цели ", акцентира Коби Майкъл, специалист от Института за изследвания на националната сигурност, намиращ се в Тел Авив. " Хамас знае доста добре, че цената на сходна интервенция ще бъде доста висока ", добави той.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху предизвести за " дълга и сложна " война.

Израелските сили за защита (ЦАХАЛ) упрекнаха палестинската ислямистка формация " Хамас ", че употребява цивилни жители като " жив щит ", отбелязва ДПА. " Хамас " също по този начин " укрива терористична инфраструктура в цивилен региони " в линията Газа, обявиха ЦАХАЛ в " Екс ".

В листата на " военните закононарушения на " Хамас ", оповестен в платформата на обществената медия, ЦАХАЛ прибавя, че " Хамас " прави и " опозоряване и осакатяване на трупове ", " съзнателно ликвидиране на цивилни " и " похищение на цивилни и държането им като заложници ".

Българска телеграфна агенция
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР