Израел нанесе най-масовите въздушни удари в историята по Ивицата Газа,

...
Израел нанесе най-масовите въздушни удари в историята по Ивицата Газа,
Коментари Харесай

Израел нанесе най-масовите въздушни удари в историята по Ивицата Газа, разрушен е цял квартал

Израел нанесе най-масовите въздушни удари в историята по Ивицата Газа, опустошен е цялостен квартал

 

Израел разгласи във вторник, че си е върнал контрола над границата с Газа, нанасяйки най-масовите въздушни удари по анклава в 75-годишната история на спора с палестинците, макар опасността на ХАМАС да екзекутира заложник за всяко попадение в жилищна постройка, пише Reuters.

Израел се зарече да предприеме своето " могъщо възмездие “,  след като въоръжени мъже нахлуха в градовете му, оставяйки улиците осеяни с тела, в най-смъртоносната палестинска офанзива в историята. Армията извика стотици хиляди резервисти и сложи линията Газа, препълнена с 2,3 милиона души, под цялостна блокада.

Израелските медии оповестиха, че броят на починалите от офанзивите на Хамас се е повишил до 900 души, най-вече цивилни, убити в домовете си, по улиците или на техно празненство, надминавайки мащаба на всички минали офанзиви на ислямисти като се изключи 11 септември. Десетки израелци бяха отведени в Газа като заложници, като някои минаха на церемониал по улиците.

Близо 700 поданици на Газа са били убити от този момент при израелски удари, съгласно публични лица, до момента в който цели области в анклава са били съпоставени с земята.


Организация на обединените нации счита, че 180 000 поданици на Газа са останали бездомни, доста от които се тълпят по улиците или в учебните заведения. Дим и пламъци се издигаха в утринното небе, до момента в който бомбардировките по пътищата постоянно правеха невероятно екипите за незабавна помощ да стигнат до мястото на ударите.

Следващият ход на Израел може да бъде сухопътна атака в линията Газа, територия, която той изостави през 2005 година и държи под обсада, откогато Хамас пое властта там през 2007 година Пълната блокада, която разгласи в понеделник, ще блокира даже достигането на храна и гориво да до Ивицата.

Израел беше заловен толкоз неопитен от офанзивата в събота, че бяха нужни повече от два дни, с цел да се затвори най-сетне високотехнологичната бариерна стена на стойност няколко милиарда $, която трябваше да бъде непробиваема.

Военният представител Хагари съобщи рано във вторник, че не е имало нови инфилтрации от Газа от предходния ден.

Израелските водачи в този момент ще би трябвало да решат дали да лимитират отмъщението си, с цел да защитят заложниците. Говорителят на Хамас Абу Убайда издаде опасността в понеделник да убие един израелски заложник за всяко израелско бомбардиране на цивилна къща без предизвестие - и да излъчи убийството.

Съботните офанзиви и отмъщението на Израел провалиха проектите на дипломатите в Близкия Изток в решителен миг, когато Израел беше на прага да реализира съглашение за нормализиране на връзките с най-богатата арабска мощ, Саудитска Арабия.

Западните страни мощно поддържаха Израел. В арабските градове се състояха спонтанни улични демонстрации в поддръжка на палестинците. Иран, патронът на ХАМАС, отпразнува офанзивите, само че отхвърли да играе директна роля в тях.

Върховният водач Али Хаменей съобщи във вторник, че Иран е целунал ръцете на уредниците на офанзивите, само че че всеки, който има вяра, че Иран стои зад тях, бърка. Атаките са нанесли непоправимо военно и разследващо проваляне на Израел, счита той.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР