Израел нанася удари по Газа за втори път в рамките на два дни след палестинското насилие

...
Израел казва, че е отприщил въздушни удари, насочени към обект
Коментари Харесай

Израел казва, че е отприщил въздушни удари, насочени към обект на екстремисти в Газа за втори път от толкова дни< /p>От Асошиейтед прес, 23 септември 2023 г., 14:01

ЙЕРУСАЛИМ -- Израелските въздушни удари удариха обект на екстремисти в Газа в събота за втори път от толкова дни, израелската армия каза, след като палестински екстремисти изпратиха запалителни балони в израелските земеделски земи и палестинските протестиращи хвърлиха камъни и експлозиви по войниците на разделителната ограда.

Няма съобщения за жертви от ударите в Газа. По-рано в събота израелските военни застреляха и раниха трима палестинци, които се събраха на оградата, разделяща израелската граница с претъпкания анклав. Това е позната тактика за палестинците в Газа, които протестират срещу 16-годишната блокада, наложена от Израел с помощта на Египет. Израел твърди, че блокадата е необходима, за да се попречи на управляващата въоръжена групировка Хамас да се въоръжи. повдигнаха призрака на ескалация за първи път след кратък кръг от конфликт миналия май между Израел и палестинската групировка Ислямски джихад. Това идва в труден момент, точно преди фестивала Сукот в Израел следващата седмица.

По време на Сукот се очаква голям брой евреи да посетят най-чувствителното свято място в Йерусалим , почитан от евреите като Храмовия хълм, а от мюсюлманите като благородното светилище. Комплексът, където се намира джамията Ал-Акса, често е фокусна точка на насилие.

„Нашата непокорна младеж изразява гнева си от опитите за религиозна война се води срещу нашия народ в Ерусалим“, каза говорителят на Хамас Хазем Касем пред местните медии от протестите, където зад него тлееха запалени гуми.

Израелската армия каза в събота, че е атакувала пост, принадлежащ на войнствените владетели на Хамас на територията близо до разделителната ограда в източната част на Газа, където десетки палестинци протестираха. Свързани с Хамас медии публикуваха снимки на екстремисти, изпращащи порой от балони, прикрепени към запалителни устройства над границата от източния Хан Юнис, един от най-големите градове в ивицата.

Бойци по подобен начин се опитаха да подпалят израелски земеделски земи около ивицата в петък, след като друг протест срещу оградата по периметъра остави близо три дузини палестинци ранени от израелски огън. Израел също отговори със серия въздушни удари късно в петък.

Хамас, който завзе контрола над Газа през 2007 г., описа протестите като спонтанно организирани от „бунтовни младежи“ в отговор на израелските провокации. Израел избра наказателен отговор, забранявайки на около 18 000 палестински работници от Газа да работят в Израел, където могат да печелят до 10 пъти повече пари, отколкото в Газа.

Размените в петък и събота спряха пред пълномащабна ескалация. Но те подчертаха крехкия характер на спокойствието, което бе обхванало границата на Израел с Газа през последните няколко месеца, въпреки че израелско-палестинското насилие нарасна на окупирания Западен бряг.

Израел и Хамас са водили четири войни и са участвали в множество по-малки битки, откакто Хамас превзе територията.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР