Израел изтегля някои сили от Газа, за да премине към

...
Израел изтегля някои сили от Газа, за да премине към
Коментари Харесай

Войната в Газа навлиза в нова фаза - Израел изтегля някои войски

Израел изтегля някои сили от Газа, с цел да премине към по-целенасочени интервенции против Хамас, и отчасти връща резервистите към цивилния живот, с цел да помогне на стопанската система, защото войната наподобява ще продължи и през новата година, сподели израелски формален представител, предава Ройтерс.

Служителят сподели, че свалянето на властта на ислямистката секта остава цел на офанзивата в палестинския анклав и че някои от петте изтеглени бригади ще се приготвят за вероятно отваряне на втори фронт против Хизбула в Ливан.

Откакто започнаха войната като възмездие за трансграничната офанзива на Хамас от 7 октомври, израелските публични лица споделиха, че ще я водят на три съществени стадия. Първият беше натоварен обстрел, с цел да се разчистят пътищата за достъп на сухопътните сили и да се насърчат цивилните да се изтеглят. Вторият беше нахлуването, което стартира на 27 октомври.

След като танковете и войските към този момент са завладяли огромна част от линията Газа, като значително са открили надзор, макар че палестинските въоръжени мъже не престават да устройват засади от скрити тунели и бункери, военните минават към третия стадий, сподели служителят, чието име не се посочва.

" Това ще отнеме минимум шест месеца и ще включва интензивни задачи за разчистване против терористите. Никой не приказва за гълъби на мира, летящи от Шаджая ", сподели служителят пред Ройтерс, имайки поради регион в Газа, унищожен от боеве.

В допълнение към 1200-те души, убити на 7 октомври, Хамас взе към 240 заложници. Израел също е решен да върне 129-те, които към момента се държат в Газа. Усилията за помирение с посредничеството на Катар и Египет усилиха вероятността някои от тях да бъдат освободени.

Промяната наподобява подхожда на натиска от страна на основния съдружник на Израел, Съединените щати, да преразгледат тактиката и да създадат повече за отбрана на невоюващите лица.

Укрепване на стопанската система

Първоначално Израел набра 300 000 резервисти - към 10% до 15% от работната си мощ - за това, което наподобява ще бъде най-дългата му война. Правителствени източници споделиха, че между 200 000 и 250 000 резервисти към момента са мобилизирани и отсъстват от работа или от университетите.

Служителят сподели, че две от бригадите, които се изтеглят, са формирани от резервисти и разказа хода като целящ " да даде нова сила на израелската стопанска система ". Местни медии оповестиха, че няколко военни дивизии са били ситуирани в цяла Газа.

Служителят добави, че част от войските, изтеглени от Газа на юг, ще бъдат готови за ротация към северната граница с Ливан, където Хизбула разменя огън с Израел в знак на взаимност с палестинците.

Израел предизвести, че в случай че Хизбула не отстъпи, се задава пълномащабна война в Ливан. Както Хамас, по този начин и Хизбула са подкрепени от Иран, чиито бойни съдружници в Сирия, Ирак и Йемен също правят офанзиви с по-дълъг обхват против Израел.

" Няма да допуснем обстановката на ливанския фронт да продължи. Предстоящият шестмесечен интервал е сериозен миг ", сподели служителят, добавяйки, че Израел ще съобщи сходно известие на американски делегат, който организира задача в ливанската столица Бейрут.

В Газа войната сред Израел и Хамас нанесе невиждано опустошаване, като здравното министерство заяви за съвсем 22 000 жертви, доста от които цивилни. Израел твърди, че е умъртвил повече от 8000 палестински бойци - което допуска, че съгласно личните му сметки Хамас резервира главния си военен личен състав. Предвоенните израелски оценки бяха, че групировката разполага с към 30 000 бойци.

Израелската войска разгласи в събота, че изпраща някои резервисти вкъщи като част от това, което висшият пълководец генерал-лейтенант Херци Халеви дефинира като " преконфигуриране " на силите.

" От първите моменти на тази война казахме, че ще отнеме доста време ", сподели Халеви пред войските във вторник. " Ще можем ли в последна сметка да кажем, че няма повече врагове към Държавата Израел? Мисля, че това е прекомерно амбициозно. Но ние ще осигурим друга обстановка на сигурност - безвредна и, доколкото е допустимо, постоянна. "

Израел е показал 174 бойци - доста от тях резервисти, които са починали в боевете в Газа и девет жертви на границата с Ливан.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР