Израел и Иран си отправиха взаимни обвинение по време на

...
Израел и Иран си отправиха взаимни обвинение по време на
Коментари Харесай

Иран и Израел с взаимни обвинения пред ООН, Гутериш: Близкият изток е на ръба

Израел и Иран си насочиха взаимни обвиняване по време на незабавното съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации поради офанзивата на Техеран.

Постоянният представител на Иран при Организация на обединените нации Амир Сайед Иравани съобщи, че страната му " ще отговори пропорциално " на всяка военна интервенция на Съединени американски щати против нея, съобщи Ройтерс.

Иравани сподели, че нападението на Техеран против Израел в нощта против 14 април, поради което бе свикано незабавното съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, е било " належащо и съразмерно ". Той разясни, че въпреки и Иран да не търси ескалация на спора и да няма желание да се ангажира с опълчване против Съединени американски щати, в това време удостоверява правото си на самозащита.

" Ако Съединени американски щати стартират военни интервенции против Иран и неговите жители и надлежно застрашат националната ни сигурност и ползи, то Иран ще употребява присъщото си право да отговори съразмерно ", съобщи Иравани в Организация на обединените нации.

В същото време непрекъснатият представител на Израел в Организацията на обединените народи Гилад Ердан упрекна Иран в нарушение на интернационалното право по време на съвещанието на Съвета за сигурност и пусна на таблета си видео, което демонстрира по какъв начин израелските сили прехващат ирански дрон над джамията " Ал Акса " в Йерусалим, която е свещено място за мюсюлманите, осведоми Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Генералният секретар на международната организация Антониу Гутериш изрази паника от обстановката.

" Близкият изток е на ръба. Хората в района са изправени пред действителната опасност от унищожителен пълномащабен спор. Сега е моментът тази опасност да се обезвреди и напрежението да деескалира - миг да бъде проявена оптималната въздържаност ", съобщи Гутериш в Ню Йорк.

Той подсети на страните членки на Организация на обединените нации, че е неразрешена като цяло използването на мощ против териториалната целокупност и политическата самостоятелност на която и да е страна.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации е длъжен да не оставя дейностите на Иран без отговор, съобщи от своя страна на незабавното съвещание в Ню Йорк през днешния ден заместител непрекъснатият представител на Съединени американски щати при Организация на обединените нации Робърт Ууд, съобщи Ройтерс.

Англия ще продължи да оказва помощ за сигурността на Израел, съобщи английската непрекъсната представителка в Организация на обединените нации Барбара Удуърд, съобщи Ройтерс. Това се отнася и за районните английски сътрудници Йордания и Ирак, добави тя.

От Вашингтон прецизират, че Блинкън е разговарял с сътрудниците си от Йордания (Айман ас Сафади), Саудитска Арабия (принц Файсал бин Фархан бин Абдула), Египет (Самех Шукри) и Турция (Хакан Фидан). Пред всеки един от тях американският държавен секретар е засвидетелствал, че Съединени американски щати не търсят повишаване на напрежението в Близкия изток, като в това време ще продължат да поддържат Израел в неговата защита, предава Българска телеграфна агенция.

Американските сили, подкрепени от ескадрени миноносци от състава на армията, управителен от Европейското командване на Съединени американски щати, са унищожили оня ден и през вчерашния ден над 80 еднопосочни щурмови дрона и най-малко 6 балистични ракети, ориентирани против Израел от териториите на Иран и Йемен, съобщи Ройтерс, като се базира на известие от през днешния ден на Централното командване на въоръжените сили на Съединени американски щати (СЕНТКОМ).

Сред изумените цели са балистична ракета, намираща се към момента на своята мобилна система за изстрелване, и седем безпилотни летателни апарата. Те са били унищожени на земята, преди изпращането им по посока на Израел от територия в Йемен, следена от локалните бунтовници хуси, са написали от СЕНТКОМ в обществената платформа " Екс ".

ЦАХАЛ пък задейства морския " Железен купол ".

Британската компания за морска сигурност " Амбри " заяви нощес, че израелските Сили за защита (ЦАХАЛ) са прехванали безпилотен летателен уред наоколо до израелския пристанищен град на Червено море Йелат, съобщи Ройтерс. Агенцията прецизира, че съгласно " Амбри " дронът е бил изпратен от територията на Йемен.

От " Амбри " са съобщили още, че през вчерашния ден се регистрирани извънредно високи равнища на засичане на обекти в обсега на радарната система (Автоматична система за идентификация) до крайбрежието на Ейлат и прилежащото йорданско пристанище на Акаба.

" Си Доум " е морската версия на израелската система за Противовъздушна отбрана " Железен купол " ( " Айрън доум " ). За първи път в историята тя бе вкарана в деяние във вторник, когато прехвана изпратен от Йемен дрон също над Ейлат, напомня Ройтерс.

Ейлат постоянно става цел на изстрелвани ракети и дронове от страна на подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хуси, които показват своята взаимност с воюващата с Израел в линията Газа радикална палестинска формация " Хамас ", отбелязва организацията.

Междувременно, в търсене на усмиряване на обстановката в района престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман е имал телефонен диалог с министър-председателя на Ирак Мохамед Шияс ас Судани, съобщи Ройтерс.

Агенцията посочи, че двамата са разискали вероятните способи да се защищити Близкият изток от бъдещо разширение на сегашния спор и какви старания да се положат, с цел да се понижат заплахите от ескалация на напрежението.

Източник dir.bg

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР