Израел и Хамас се споразумяха за четиридневна пауза в боевете,

...
Израел и Хамас се споразумяха за четиридневна пауза в боевете,
Коментари Харесай

Сделка между Израел и Хамас: Кои пленници, палестински затворници могат да бъдат освободени?

Израел и Хамас се споразумяха за четиридневна пауза в боевете, която включва замяна на някои от пленниците, взети по време на офанзивата на Хамас на 7 октомври за Палестински пандизчии в израелски арест.

Ето какво знаем за пленниците и пандизчиите:

Колко пленници и пандизчии се освобождават?

Повече от 200 пленници бяха взети от Хамас по време на офанзивата на 7 октомври. От тях към 50 ще бъдат освободени според договорката, контрактувана в сряда. Ройтерс заяви, че почитан американски чиновник е приказвал с кореспонденти при изискване за анонимност, заявявайки, че се чака действителният брой на освободените пленници да надвиши 50.

В дните преди договорката Хамас беше освободил четирима пленници. Израел избави един боец, който беше похитен, и сподели, че е разкрил телата на други двама пленници.

Примирието изисква 150 палестински пандизчии да бъдат освободени от израелските затвори. Около 5200 палестинци бяха в израелски затвори преди 7 октомври. След експлоадирането на насилието на 7 октомври други 3000 бяха задържани, в това число 145 деца и 95 дами.

Какво знаем за освободените пленници?

50-те пленници, които ще бъдат освободени през четирите дни, ще бъдат цивилни дами и деца, съгласно изказване на кабинета на израелския министър председател Бенямин Нетаняху. Поне половината от всички пленници, държани от Хамас, имат задгранично и двойно поданство от почти 40 страни, в това число Съединените щати, Тайланд, Обединеното кралство, Франция, Аржентина, Германия, Чили, Испания и Португалия, съгласно израелското държавно управление. Високопоставеният американски чиновник сподели, че от пленниците, които ще бъдат освободени, трима са американски жители. Сред тях са две дами и тригодишно момиченце, чиито родители бяха убити при първичната офанзива на Хамас. Служителят не даде информация за пленници от други националности, които се чака да бъдат освободени. Френският министър на външните работи Катрин Колона сподели в сряда, че Франция се надява нейните осем жители, за които се счита, че са пленници, да са част от групата, която ще бъде освободена. Според Хамас пленниците са държани на „ безвредни места и тунели “ в Газа. 85-годишният Йохевед Лифшиц, който беше освободен по-рано от Хамас, заяви, че пленниците са спали на матраци на пода на тунелите и са им били предоставени медицински грижи. Израелската войска твърди, че има доказателства за някои пленници, държани в или под лечебни заведения. Военните също по този начин споделиха в неделя, че Ноа Марчиано, боец, чието тяло е извадено, е бил погубен от Хамас в болничното заведение ал-Шифа. Хамас сподели, че тя е починала при израелски въздушен удар. На 20 октомври Хамас освободи пленниците Джудит Раанан, 59, и нейната щерка Натали Раанан, 17. Те освободиха израелките Нурит Купър, 79, и Лифшиц на 23 октомври. Въоръженото крило на палестинската формация " Ислямски джихад " заяви за гибелта на израелски заложник късно във вторник. Семейства на пленници оказват напън върху израелското държавно управление да освободи пленниците.

 Interactive-Prisoners_Palestine_Nov 21_2023

Какво знаем за освободените пандизчии в Израел?

Хамас съобщи, че Израел се е съгласил да освободи 150 пандизчии, до момента в който израелското министерство на правораздаването показа лист от 300 палестински пандизчии, които евентуално могат да бъдат освободени. Тридесет и три възрастни дами са в листата, а множеството от останалите имена в листата са младежи. Затворниците в израелския лист бяха задържани сред 2021 и 2023 година, като множеството от тях бяха упрекнати в опасност за сигурността, нелегално влизане в Израел без позволение и насилствени закононарушения. Хиляди палестинци в израелски затвори са изправени пред административно задържане, което значи, че са арестувани за неопределен срок зад решетките, без да бъдат изправени пред съд или обвинявания. Save the Children заяви през юли, че децата в израелски арести са подложени на малтретиране. Естеството на насилието варира от полово принуждение до физическо и психическо принуждение. Докладът прибавя, че някои са лишени от храна, вода и сън. „ Основното хипотетично закононарушение за тези арестувания е хвърлянето на камъни, което може да докара до 20-годишна присъда за палестински деца “, се споделя в отчета.
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР