Израел и Хамас“ постигат напредък към сделка, която има за

...
Израел и Хамас“ постигат напредък към сделка, която има за
Коментари Харесай

Израел и „Хамас“ постигат напредък в преговорите за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници

Израел и „ Хамас “ реализират прогрес към договорка , която има за цел да докара до преустановяване на огъня и освобождение на заложници , държани в опустошената от войната Ивица Газа . Това издадоха две публични лица, осведомени директно с договарянията, до момента в който основните срещи не престават във вторник сред страните в египетската столица, предава „ Асошиейтед прес “.

Преговорите напредват, даже откакто Израел ускори офанзивата си в град Рафа в южната част на Газа, където 1,4 милиона разселени палестинци избягаха, с цел да търсят леговище от борби другаде. Нагла израелска задача за избавяне на заложници освободи двама пленници, държани в града по продължение на египетската граница, нахлуване , което умъртви минимум 74 палестинци, съгласно локалните здравни чиновници, и остави диря от опустошения.

Сделката ще даде на хората в Газа обезверено нужна отмора от войната , която към този момент е в петия си месец, и ще предложи независимост на най-малко някои от 100-те души, които към момента са държани в плен в Газа. Докато войната продължава, напъните с посредничеството на Катар , Съединени американски щати и Египет за реализиране на договорка бяха възпрепятствани от изцяло разнообразни позиции на „ Хамас “ и Израел.

Израел трансформира унищожаването на управническия и военния потенциал на „ Хамас “ и освобождението на заложниците в главните цели на своята война, която стартира, откакто хиляди водени от „ Хамас “ бунтовници вилнеят в Южен Израел , убивайки 1200 души , най-вече цивилни, и пленявайки към 250 души, в това число дами и деца, съгласно израелските управляващи. Десетки хиляди израелци бяха изселени от разрушените общности.

Войната аргументи невъобразими опустошения в Ивицата Газа , като повече от 28 000 души са убити, повече от 70% от тях дами и малолетни, съгласно локалните здравни чиновници. Огромни елементи от територията са изравнени с земята от офанзивата на Израел, към 80% от популацията е разселено, а филантропична злополука е тласнала повече от една четвърт от палестинците в Газа към гладна гибел .

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху даде обещание да продължи до „ цялостна победа “ и настоя, че мощният боен напън ще обезпечи свободата на заложниците – концепция, съгласно неговите съдружници, подкрепена от сполучливата избавителна задача. Но избавените заложници – 60-годишният Фернандо Марман и 70-годишният Луис Хар, бяха единствено вторият и третият заложник, освободени от военните след експлоадирането на войната. Други израелски публични лица признаха, че единствено съглашение може да докара до освобождението на толкоз доста заложници.

Сделка в края на ноември докара до малко помирение в подмяна на освобождението на към 100 заложници . Около 240 палестинци, затворени от Израел, също бяха освободени като част от договорката. Израел твърди, че се счита, че към 30 пленници са умрели или убити , до момента в който са били в плен, като телата им към момента са в Газа. Трима заложници бяха убити по простъпка от израелските сили през декември и една жена израелски боец беше освободена при избавителна задача в първите седмици на войната.

Прекратяване на пропуските

Високопоставен египетски чиновник съобщи, че медиаторите са постигнали това, което той разказа като „ относително забележителен “ прогрес в договарянията сред Израел и „ Хамас “ преди плануваната среща в Кайро във вторник на представители от Катар, Съединени американски щати и Израел. Израелските медии оповестиха, че ръководителят на Мосад Давид Барнеа е бил в Кайро . Египетският чиновник изясни, че срещата ще се концентрира върху „ изработването на финален план “ на шестседмично съглашение за преустановяване на огъня, с гаранции, че страните ще продължат договарянията за непрекъснато преустановяване на огъня .

Западен посланик в египетската столица също сподели, че на масата е шестседмично съглашение , само че предизвести, че към момента е нужна още работа, с цел да се реализира съглашение. Той разяснява, че срещата във вторник ще бъде от решаващо значение за превъзмогване на оставащите пропуски, с цел да накара двете страни да се спогодят за шестседмично помирение и да стартират договаряния за дефинитивно съглашение за преустановяване на огъня. И двамата чиновници приказваха при изискване за анонимност, защото не бяха упълномощени да разискват сензитивните диалози с медиите.

Вариантите за договорка

Въпреки че чиновниците не разкриха точните детайлности за зараждащата договорка, страните разискват разнообразни оферти от седмици. Израел предложи двумесечно преустановяване на огъня, при което заложниците ще бъдат освободени в подмяна на освобождението на палестинци, затворени от Израел, а на висшите водачи на „ Хамас “ в Газа ще бъде разрешено да се реалокират в други страни.

„ Хамас “ отхвърли тези условия. Той изложи триетапен проект от 45 дни всеки, в който заложниците ще бъдат освободени на стадии, Израел ще освободи стотици затворени палестинци, в това число високопоставени екстремисти, и войната ще бъде прекъсната с изтеглянето на войските на Израел. Това се разглеждаше като несполучлив за Израел, който желае да смъкна „ Хамас “ преди да постави завършек на войната.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен уточни предходната седмица при посещаване в района, че има вяра договарянията да доведат до договорка, а в понеделник президентът Джо Байдън също алармира, че те се доближават към осъществяване.

„ Ключовите детайли на договорката са на масата “ , сподели Байдън по време на визитата на йорданския крал Абдула II, добавяйки, че „ има пропуски, които остават “ . Той сподели, че Съединени американски щати ще създадат „ всичко допустимо “, с цел да реализиран съглашение.

Броят на смъртните случаи се усилва

Признаците за прогрес се появиха макар продължаващите борби.

Палестинците към момента броят починалите след задачата на Израел за избавяне на заложници, като броят на жертвите се повиши до 74 във вторник. Жители и разселени палестинци в Газа претърсваха руините от израелските въздушни удари , които осигуряваха прикритие на израелските сили .

Докато опасенията за Рафах набъбнаха, тъй като приютява подобен солиден приток на палестинци, боевете продължаваха в цялата Ивица Газа, като израелските военни споделиха, че войските се бият против екстремистите във втория по величина град в Газа, Хан Юнис, и в централната част на Газа. Във вторник излезе информацията, че трима бойци са били убити в борба, което усилва броя на убитите измежду войските от началото на сухопътната интервенция в Газа в края на октомври до 232-ма.

Министерството на здравеопазването в ръководената от „ Хамас “ Газа заяви, че телата на 133 души, убити при израелски удари, са били докарани в лечебни заведения през последния ден. Жертвите доведоха броя на жертвите в Газа до 28 473 от началото на войната на 7 октомври, съгласно министерството, което споделя, че повече от 68 000 души са били ранени .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР