Израел е въвел масова програма за разпознаване на лица в

...
Израел е въвел масова програма за разпознаване на лица в
Коментари Харесай

Израел тихомълком въвежда програма за масово лицево разпознаване в Ивицата Газа

Израел е въвел всеобща стратегия за различаване на лица в Ивицата Газа, създавайки база данни за палестинците без тяхното познание или единодушие, оповестява The New York Times. Програмата, основана след офанзивите от 7 октомври употребява технология на Гугъл Photos, както и специфичен инструмент, основан от основаната в Тел Авив компания Corsight, с цел да разпознава хора, свързани с групировката Хамас.

Основана през 2019 година, Corsight е дъщерно сдружение на Cortica Group, компания за изкуствен интелект, учредена през 2007 година. Corsight е подкрепена от основаната в Торонто, Канада AWZ Ventures – компания, която е вложила в редица предприятия за наблюдаване и чиито сътрудници и съветници включват някогашни сътрудници на разузнаването и политици. Сред тях са някогашният канадски министър-председател Стивън Харпър, сътрудник на AWZ и някогашният шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ Джеймс Уулси, стратегически консултант на компанията.

Според отчета на „ Times “, програмата за различаване на лица е основана дружно с военната атака на Израел в Газа.

След нападенията на 7 октомври офицери от поделение 8200 на израелската войска – главното разследващо звено на Израелските сили за защита разпознават евентуални цели, като преглеждат записи от охранителни камери и видеоклипове, качени от Хамас в обществените мрежи. Войниците също по този начин помолиха палестински пандизчии да посочат хора от техните общности, които са свързани с Хамас.

Компанията Corsight твърди, че нейната технология може тъкмо да разпознава хора, даже в случай че се виждат по-малко от 50 % от лицето им употребява тези фотоси е основала инструмент за лицево различаване, който израелските офицери могат да употребяват в Газа.

Израелски боец стои под камера за наблюдаване на контролно-пропускателен пункт

За да доизградят базата си данни и да разпознават евентуални цели, израелските военни сложиха контролно-пропускателни пунктове, оборудвани с камери за различаване на лица по главните пътища, които палестинците използваха за бягство на юг.

Целта, както споделя един от офицерите пред „ Times “, е била да се сътвори „ лист “ на хора, взели участие в нападението на 7 октомври.

Войниците описват пред „ Times “, че технологията на Corsight не всеки път е била точна, изключително когато е разчитала на фрагменти или фотоси с неприятно качество, на които лицата на хората са били закрити. В някои случаи инструментът на Corsight неправилно е разпознал хора като свързани с Хамас.

Един подобен случай е обвързван с палестинския стихотворец Мосаб Абу Тоха, който е бил похитен от израелски боен контролно-пропускателен пункт на централната автомагистрала в Газа в средата на ноември, до момента в който се е опитвал да напусне Газа и да замине със фамилията си за Египет. Системата е отбелязала, че Абу Тоха е включен в израелски лист с търсени лица. Израелските офицери задържат Абу Тоха в затвор, където той е обичай и разпитван в продължение на два дни, след което е върнат в Газа без пояснение.

Разселени палестинци идват в бежански лагер в централната част на линията Газа този месец

Израелските военни са допълнили технологията на Corsight с Гугъл Photos, която за разлика от Corsight е безвъзмездна за потребление.

Служителите на разузнаването са качили бази данни с „ известни лица “ в Гугъл Photos и са употребявали функционалността за търсене на фотоси, с цел да разпознават в допълнение хората. Един от офицерите сподели пред „ Times “, че Гугъл Photos може да разпознава хора даже когато се вижда единствено дребна част от лицето им. Това прави технологията на Гугъл по-добра от други принадлежности, в това число от този на Corsight.

През октомври някои лечебни заведения в Израел започнаха да употребяват технологията на Corsight за идентифициране на пациенти, заяви тогава Forbes. Според отчета на Forbes, технологията на Corsight е в положение да направи фотоси на хора, „ чиито черти са били наранени от физическа контузия, и да откри съвпадане измежду фотосите, изпратени от загрижени членове на фамилията “.

Corsight се концентрира главно върху държавни, правоприлагащи и военни приложения. През 2020 година компанията съобщи, че нейната технология може да разпознава маскирани лица. Две години по-късно компанията твърдеше, че създава инструмент, който може да сътвори модел на лицето на човек въз основа на неговата ДНК. Миналата година Corsight работи с градската полиция в Богота, Колумбия за следене на обвинени в убийства и обири в системата на публичния превоз.

Ръководителите и вложителите на компанията показаха подготвеност да подкрепят израелските военни в продължаващия спор в линията Газа. Аарон Ашкенази, създател и ръководещ сътрудник на Awz Ventures, който управлява кръга на финансиране на Corsight в размер на 5 млн. $ през 2020 гoдина, съобщи, че Awz доставя Израел с „ софтуерни принадлежности, с цел да спре тези зли терористи на пътя им “.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР