Израел е уведомил няколко арабски страни, че иска да създаде

...
Израел е уведомил няколко арабски страни, че иска да създаде
Коментари Харесай

Израел иска да създаде буферна зона в следвоенна Газа

Израел е уведомил няколко арабски страни, че желае да сътвори буферна зона от палестинската страна на границата с Ивицата Газа, оповестяват египетски и районни източници на Ройтерс.

Причината е да се създадат невъзможни бъдещите набези откъм анклава, откакто военните дейности приключат.

Монтасер ас-Сауаф е умрял дружно с брат си и други членове на фамилията си

Израел е съобщил за желанията си на Египет и Йордания, а също и на Обединените арабски емирства.

Източниците оповестяват, че е известена и Саудитска Арабия, която не поддържа връзки с Израел. Кралството публично не поддържа канали за връзка с еврейската страна.
Турция също е била известена за желанията на Израел.

Има улични борби. В някои от къщите нахлуват терористи, атакуват деца, дами, мъже и ги отвличат, описа той

Инициативата не значи автоматизирано завършек на израелската атака, която през вчерашния ден беше възобновена след седемдневно краткотрайно помирение, само че демонстрира, че в желанието си да дефинира следвоенния образ на Газа Израел се стреми да комуникира освен с обичайните арабски медиатори като Египет и Катар, само че и с други районни играчи.

Дотук нито една от арабските страни не е посочила подготвеност да се наеме с поддържането на реда или ръководството на Газа. Повечето от тях обаче пламенно осъждат израелското нахлуване, при което починаха над 15 000 души, а градски региони в Газа бяха изцяло унищожени.

Вчера групировката предприе изненадваща офанзива от линията Газа против Израел

" Израел желае тази буферна зона сред себе си и Газа, като тя би трябвало да минава от север на юг, а задачата е " Хамас " или други радикали да не могат да проникват и нападат Израел ", сподели почитан районен представител от сферата на сигурността, един от трите районни източника, разговаряли с Ройтерс по въпроса.

Засега няма формален коментар от египетска, саудитска, катарска и турска страна; същото се отнася и за Йордания.

" ОАЕ ще поддържат всички следвоенни договорености, които бъдат подписани с присъединяване на всички наранени страни " за реализиране на непоклатимост и палестинска страна, сподели представител на ОАЕ.

Тази заран израелската войска прехвана ракета, идваща от палестинския анклав

" Планът в реалност е по-подробен. Той се основава на тристепенен развой за бъдещето след " Хамас " ”, съобщи външнополитическият консултант на израелския министър председател Бенямин Нетаняху - Офир Фалк.

Той очерта мнението на израелското държавно управление и добави, че трите степени включват заличаване на " Хамас ", демилитаризиране на Газа и дерадикализиране на анклава.

За 14 часа две ракети, изстреляни от „ Хамас “, поразиха жилищни блокове

" Буферната зона може да е част от процеса на демилитаризация ", сподели Фалк. Той не пожела да разяснява това дали интернационалните сътрудници, в това число арабските страни, са осведомени с тези планове.

Арабските страни считат задачата на Израел да унищожи " Хамас " за невъзможна за реализиране, тъй като съгласно тях терористичната организация е освен това от военна мощ, която може да бъде разгромена.

Всичко по тематиката следете в онлайн репортажа:

Следете всички събития в този онлайн репортаж
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР