Израел е предложил на Хамас пауза в сраженията от два

...
Израел е предложил на Хамас пауза в сраженията от два
Коментари Харесай

Израел предлага на Хамас пауза от два месеца в сраженията

Израел е предложил на Хамас пауза в сраженията от два месеца като част от многостепенно съглашение, което включва освобождение на всички заложници, държани в Газа.

Офертата е била предадена посредством катарски и египетски медиатори, оповестява американското издание Аксиос /AXIOS/, като се базира на два израелски източника.

Предвижда се освобождението на всички живи заложници, както и телата на умрелите, предава Българска национална телевизия.. Процесът би трябвало да протече на няколко стадия. Съгласно предлагането, първо ще бъдат освободени дамите и мъжете над 60 години, и заложници, които са в сериозно здравословно положение.

Следващата фаза ще включва освобождение на жените-военнослужещи, мъже под 60-годишна възраст, които не са военни, израелски мъже под пагон и телата на умрелите пленници. Предложението не планува всъщност съглашение за завършек на войната, само че съдържа най-дългия интервал на прекъсване на боевете, даван от еврейската страна от началото на войната във войната против Хамас.

Съгласно самодейността, Израел и Хамас би трябвало да се договорят авансово какъв брой палестински пандизчии ще бъдат освободени за всеки израелски пленник от всяка категория. Впоследствие би трябвало да се договаря поименно за палестинските пандизчии. Предложението на Израел включва и предислоциране на израелската войска, в това число извеждането й от някои огромни обитаеми места, което би разрешило завръщане на палестинските бежанци в град Газа и северната част на Ивицата.

Израел акцентира, че не предлага помирение за края на войната и не приема освобождение на всички 6 000 палестинци, които в този момент са в израелски затвори. Израелски представители признават, че в случай че съглашението влезе в действие, дейностите на израелските военни ще бъдат доста лимитирани по обсег и активност след двумесечната пауза в сраженията.

Намеква се, че Израел е подготвен да освободи забележителен брой палестинци, в случай че Хамас одобри офертата, отбелязва Аксиос. Белият дом заяви, че президентът Джо Байдън поддържа пауза в сраженията в Газа, която би довела до освобождение на заложници и влизането на спомагателна филантропична помощ в палестинския анклав.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР