Израел е одобрил лицензите за износ за евентуална продажба на

...
Израел е одобрил лицензите за износ за евентуална продажба на
Коментари Харесай

Израел за първи път одобри лицензи за оръжие за Украйна – системи за борба с дронове

Израел е одобрил лицензите за експорт за възможна продажба на системи за битка с дронове, които биха могли да оказват помощ на Украйна да противодейства на иранските дронове, употребявани от Русия по време на войната, написа американското издание axios.com, като се базира на трима израелски и украински представители.

Това е първият път, откогато Русия нахлу в Украйна преди повече от година, в който Израел утвърждава лицензи за експорт на отбранителни системи за допустима продажба на Украйна.

Израел внимаваше да не оказва военна помощ на Украйна, опасявайки се, че сходна стъпка може да сътвори напрежение с Русия и да навреди на израелските ползи в региона на сигурността в Сирия.

Украински публични лица настояват, че даването на оръжейни системи на Украйна е в полза на Израел, така може да получи информация за това по какъв начин работят дроновете на Иран и по-късно да направи усъвършенствания.

Иран признава, че е доставил някои безпилотни самолети на Русия преди началото на войната, само че отхвърля да е направил това след началото на нашествието. Русия също отхвърля да е употребила създадени в Иран безпилотни самолети по време на войната, макар че от ден на ден доказателства сочат противоположното.

Одобрението на експортните лицензи от министъра на защитата на Израел Йоав Галант и министъра на външните работи Ели Коен е станало в средата на февруари, когато Израел е правил подредения от премиера Бенямин Нетаняху обзор на политиката по отношение на войната, настояват израелските и украинските чиновници. Според израелските чиновници този разбор е завършил, само че не са взети нови решения.

Коен е уведомил украинския президент Володимир Зеленски за утвърждението по време на пътуването си до Киев на 15 февруари.

Лицензите са утвърдени за две израелски компании - Elbit и Rafael - които създават системи за битка с дронове, обявиха израелски и украински публични лица.

Украински чиновник съобщи пред Axios, че делегация от Министерството на защитата на Украйна е посетила наскоро Израел, с цел да й бъдат презентирани системите за битка с дронове. Все още не е подписано съглашение.

Оборудването, което Израел е предложил на Украйна да закупи, употребява радиоелектронна система заглушаване и събаряне на безпилотни самолети. Системите имат обсег от към 25 благи и могат да бъдат ситуирани наоколо до електроцентрали или други сериозни обекти, с цел да ги предпазят от дронове.

Украинското министерство на защитата се интересува от системите, само че те се преглеждат като не толкоз сериозни, защото Украйна е съумяла да прехване дроновете в 75-90% от случаите, обявиха украинските представители.

" Това, от което в действителност се нуждаем, е защитна система против балистични ракети ", съобщи украински чиновник пред Axios.

Израелските публични лица настояват, че утвърждението на експортните лицензи не е смяна в политиката, защото системите имат защитителен темперамент и не употребяват обстрел, който може да убие съветски бойци.

" Израел оказва помощ на Украйна в региона на защитата и в гражданската сфера. Всяко искане се преглежда в сходство с политиката за експорт на отбранителни артикули за Украйна. Не даваме детайлности по този въпрос заради съображения, свързани с националната сигурност и външната политика ", обявиха от Министерството на защитата на Израел, написа Axios.

Високопоставен израелски чиновник е декларирал пред изданието, че една от аргументите Израел да утвърди лицензите е, с цел да се види по какъв начин отбранителните системи се оправят с иранските безпилотни самолети.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР