Израел е изгонил виден палестински активист от дома му в

...
Израел е изгонил виден палестински активист от дома му в
Коментари Харесай

Палестински активист е изгонен от израелските сили от дома си в неспокоен град на Западния бряг

Израел е изгонил изтъкнат палестински деятел от вкъщи му в град на Западния бряг в сърцето на израелско-палестинския спор, откакто беше хазаин на непознат публицист и изтъкнат израелски деятел

ByAMY TEIBEL Associated Press, 26 октомври 2023 година, 10:30 ч.

ЙЕРУСАЛИМ -- Израелските войски изгониха изтъкнат палестински деятел от вкъщи му в град на Западния бряг в центъра на израелско-палестинския спор, откакто той беше хазаин на непознат публицист и прочут израелски деятел.

Критиците упрекнаха военните, че употребяват прикритието на войната Израел-Хамас, с цел да прогонят Иса Амро от нестабилния Хеброн, единственият град на Западния бряг, където еврейски заселници живеят измежду палестинците.

Военните нямат неотложен коментар.

Амро сподели, че журналистът е пристигнал в къщата му в Хеброн ще събере материал за публикация за обстановката в окупирания Западен бряг след експлоадирането на войната Израел-Хамас преди близо три седмици, след бруталното вилнество на въоръжени бойци на Хамас от Газа в израелските гранични общности.

На Западния бряг израелските военни ускориха арестите си в гонене на бойци на Хамас и десетки палестинци, в това число няколко малолетни, бяха убити, множеството в конфликти с войски, само че също и по време на митинги и при офанзиви от еврейски заселници, съгласно палестинското министерство на опазването на здравето.

Амро сподели, че бойците са изгонили него и гостите му от къщата му и са му споделили през уикенда, че не му беше разрешено да се върне, до момента в който не бъде известен. След това го експулсират в регион на Хеврон, който се управлява от Палестинската власт, държавно управление на самоуправлението, което има цивилен надзор над палестинските обитаеми центрове.

„ Те не желая да приказвам с медиите “, сподели Амро. На 7 октомври, в деня на офанзивата на Хамас, добави той, той е бил арестуван във военна база, където е бил държан 10 часа и обичай, макар че е бил с белезници, превръзка на очите и запушена уста.

Израелският деятел Йехуда Шаул беше с Амро, когато той беше изпъден от вкъщи си. Той сподели, че бойците и полицията са наредили на него, задграничния публицист и Амро да изоставен, без да показват никаква публична заповед.

„ Когато нещо се случи в Газа, незабавно, това е „ Хайде да набием Иса “, сподели Шаул. „ Мисля, че това може да послужи като компас за посоката накъде вървят нещата и каква е динамичността в Хеврон. “

Амро е бил арестуван от израелските военни неведнъж. Той сподели пред Асошиейтед прес в четвъртък, че в никакъв случай до момента не е бил изпъден от вкъщи си.

Той е един от повече от 200 000 палестинци, които живеят в Хеврон. Стотици твърдолинейни еврейски заселници живеят в сърцето на града в мощно укрепени анклави, охранявани от израелски войски. Има дълга история на напрежение сред двете общности.

Израел завладя Западния бряг през войната от 1967 година и палестинците желаят той да образува ядрото на бъдещо положение. Палестинците и огромна част от интернационалната общественост преглеждат наличието на половин милион еврейски заселници на Западния бряг като нарушаване на интернационалното право и спънка за мира.

Адвокатът на Амро, Майкъл Сфард, изиска на клиента му да бъде разрешено да се върне в къщата си, като сподели, че военните управляващи в Хеброн „ просто са се възползвали от обстановката, с цел да създадат това, което постоянно са желали да създадат, а точно да изгонят Иса от града. ”

„ Това не е комплициран въпрос: претекстът беше, че той приемаше посетители. В никакъв случай приемането на посетители не е опрощение за експулсиране “, сподели Сфард. „ Никой в никакъв случай не би споделил на евреите в Хеврон да не одобряват хора. “

„ Много съм печален, че израелската правна система, може би като правните системи другаде, не Не пазя главните права по време на война “, добави той. „ Но в последна сметка то (изгонването) ще завърши, тъй като не е законно. “

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР