Израел беше изненадан от най-амбициозната операция, която Хамас някога е

...
Израел беше изненадан от най-амбициозната операция, която Хамас някога е
Коментари Харесай

Хамас заслепява Израел с най-сериозната атака от едно поколение - Джеръми Боуен

Израел беше сюрпризиран от най-амбициозната интервенция, която Хамас в миналото е предприемал от Газа.

Мащабът на протичащото се е невиждан. Хамас проби жицата, която разделя Газа от Израел на доста места в най-сериозната трансгранична офанзива, с която Израел се сблъсква от повече от едно потомство.

Настъпи ден след 50-ата годишнина от изненадващата офанзива от Египет и Сирия през 1973 година, която сложи началото на огромна война в Близкия изток. Значението на датата няма да бъде изгубено от управлението на Хамас.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху споделя, че страната му е във война и ще изисква висока цена от неговите врагове.

Видеоклипове и фотоси на мъртви израелци, цивилни, както и бойци, са на всички места в обществените медии.

В фотоси: Насилие сред палестински бойци и Израел Ние сме във война, споделя министър председателят на Израел

Други видеоклипове на въоръжени мъже от Хамас, които водят бойци и цивилни в плен в Газа, разгневиха и разтревожиха израелците.

В рамките на часове Израел отговори с въздушни удари в Газа, убивайки доста палестинци. Неговите генерали ще възнамеряват идната наземна интервенция.

Присъствието на израелски заложници там значи, че ще бъде още по-сложно от предходните нахлувания.

От месеци беше ясно, че съществува задълбочаващ се риск от детонация сред палестински въоръжени групи и Израел. Как и къде се случи това беше цялостна изненада, отвън въоръженото крило на Хамас.

Израелци и палестинци са се фокусирали върху Западния бряг, територията сред Йерусалим и йорданската граница, която Израел окупира от 1967 година, където имаше съвсем непрекъсната борба и принуждение през цялата година.

Въоръжени палестинци, изключително тези, които работят от Запада Банковите градове Дженин и Наблус са атакували израелски бойци и еврейски заселници.

Израелската войска е провела десетки набези. Въоръжени заселници са взели закона в свои ръце с репресии против палестинските села.

Крайни религиозни националисти в дясното държавно управление на Израел повториха изказванието си, че окупираните териториите в своята целокупност са еврейска земя.

Никой не е очаквал Хамас да замисли и подробно да възнамерява такава комплицирана и координирана интервенция отвън Газа.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР