Изработването на новата формула за изчисляване на сметките за парното

...
Изработването на новата формула за изчисляване на сметките за парното
Коментари Харесай

Бавят формулата за сметките за парното

Изработването на новата формула за пресмятане на сметките за парното ще се забави и няма да е подготвена в края на юли. По този мотив министърът на енергетиката Теменужка Петкова декларирала за „ Монитор “, че работната група в министерството на енергетиката, която разисква измененията в енергийното законодателство за формулата за пресмятане на такса „ сградна апаратура “ ще работи още време и няма да е подготвена с отчета си в авансово планувания период.
Тя добави, че не може да посочи незабавно с какъв брой ще бъде продължен срокът.
„ Очаквам отчета за направеното до този миг с цел да преценим какъв брой време ще е належащо още на работната група, с цел да изготви измененията по този начин, както би трябвало да бъдат готови и в оптималната степен да пазят ползите на всички “, изясни тя. Относно обжалването на решението на Върховния административен съд (ВАС) от април за анулация на формулата, по която се пресмята такса сградна апаратура, Петкова изясни, че става въпрос за обособена процедура, засягаща въпроса. На въпрос на „ Монитор “ дали министерството на енергетиката има авариен вид при вероятно одобрение на първото решение на Върховен административен съд, тя отговори, че би трябвало да се изчака какво ще е решението на магистратите. „ Нека да не гадаем какво ще е то “, отвърна Петкова.
Казусът със сградната апаратура се заплете на 13 април, когато тричленен състав на Върховен административен съд анулира формулата за дялово систематизиране на топлинна сила в здания - етажна благосъстоятелност и осъди министъра на енергетиката да заплати общо 870 лв. разходи на страната – физическо лице, подало жалбата, както и на още четири физически лица, чиито тъжби са били присъединени към делото. Съдът одобри, че Методиката (Приложение 1 към Наредба 16-334 от 6 април 2007) за дялово систематизиране е призната вследствие на позволени основни нарушавания на административно-производствените правила, неразбираема е във връзка с част от параметрите в нея.
Съдът е приел изказванията на жалбоподателите, че е позволено несъгласие сред Директивата за енергийната успеваемост № 2012/27 на Европейски Съюз и разпореждания от Закона за енергетиката. Конкретните възражения са, че член 9 и 10 от директивата изисква фактуриране на действителното ползване на силата. Това задължава страните - членки да вкарат транспарантни правила за систематизиране на разноските за ползване на топлинна сила или топла вода в здания. Целта е да се обезпечи бистрота и акуратност при отчитането на самостоятелното ползване, което да даде опция на потребителите да контролират потреблението си на сила.
Според енергийни специалисти в София е максимален казусът с изчисляването на общите дялове, където доста хора са си свалили радиаторите и на процедура през зимата се топлят от преминаващите през парцелите им тръби, захранващи техните съседи. При възможна анулация на сградната апаратура има риск сметките на ползващите отоплението да скочат доста и на процедура те да стартират да заплащат и излъчената топлота от тръбите през парцелите на отказалите се от парното. Това от своя страна може да докара до всеобщ отвод от услугите на топлофикация. В подобен случай столицата ще бъде изправена пред енергиен колапс, тъй като електромрежата няма да може да замести стотиците мегавати топлинна мощ, употребявана от постройките, имащи парно. Така доста хора ще бъдат принудени да минат на дърва или въглища с всички последици от това за въздуха в София.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР