Изработихме Закон за насърчаване на доброволчеството, защото това е една

...
Изработихме Закон за насърчаване на доброволчеството, защото това е една
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин: Изработихме Закон за доброволчеството, който да е от полза на обществото и на над 100 000 доброволци

„ Изработихме Закон за поощряване на доброволчеството, тъй като това е една сфера без сериозна регулация, а това затруднява работата на доброволците и са възниквали проблеми, както във връзка с отбраната на самите доброволци, техните права, опциите им, по този начин и на организациите, които провеждат сходни начинания. Ние сме единствената страна в Европейски Съюз без правна рамка по тази активност, което затруднява цялостния развой. “ Това съобщи зам.-председателят на Народното събрание и зам.-председател на Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин в ефира на БНР.
Според него една добре структурирана работа по доброволческите действия е огромен тласък и за обществото да увеличи солидарността и да даде опция на хората да се ангажират повече с подобен вид активност.
Той посочи, че законопроектът вкарва отбрана за малолетни и малолетни лица, подсигурява образование на доброволците, както и отбрана и осъществяване на характерни действия. Допълнителни 3 дни заплатен отпуск при ангажиране с дълготраен вид доброволчески действия, погашение на командировъчни при пътешестване и даване на здравна застраховка са измежду необятния кръг благоприятни условия, които се дават на доброволците.
„ Предлагаме основаването на Национален електронен указател, който да се води от Министерството на труда и обществената политика. Електронният профил на доброволеца в него ще играе ролята и на доброволческа брошура. Гарантираме и опцията организациите, които провеждат такава доброволческа активност, да издават документ на самите доброволци за образованието, през което са минали и опита, който са натрупали. Считаме, че това би помогнало при професионалната реализация на тези доброволци “, добави Вигенин.
Той акцентира, че законодателството, направено взаимно с Младежкото обединяване в Българска социалистическа партия, подсигурява права, отговорности и благоприятни условия, като в това време не основава спомагателни административни спънки пред организациите от тази сфера.      
„ Разчитам болшинството да не остави този законопроект да отлежава дълго, тъй като уверено настоявам, че той е добре създаден и си коства да се направи. Ако бъде признат, този закон ще регламентира желанието и работата на над 100 хиляди български жители, които по един или различен метод в годините са се заели с доброволческа активност “, сподели още социалистът по тематиката.  
Според Кристиан Вигенин би било нездравословно министър председателят да съчетава поста и на външен министър.
„ Не мога да си показва, че един министър-председател на страна, която има толкоз вътрешни въпроси да взема решение, ще бъде по едно и също време и ефикасен външен министър. От една страна, не разбирам настояването за сходно съчетаване. От друга страна, с цялото ми почитание към акад. Денков, не считам, че той има опциите и подготовката да бъде добър външен министър. Обяснението да искаш да си външен министър, с цел да се чува гласът на партията ти, е неуместно “, разяснява той.
По неговите думи надали болшинството скоро ще се разпадне, а по-скоро всичките кавги към ротацията са за пред гласоподавателите им, с цел да поддържат усещането, че имат някакви разногласия и че не са се прегърнали до степен да няма разлика сред едните и другите.
„ За мен това към този момент не е сглобка, а заварка, защото те по този начин добре си съчетаха ползите и се вписаха едни в други, че е мъчно да ги различиш на моменти. Аз съм уверен, че ротацията ще се случи. Ще намерят решение за външния министър, различен е въпросът дали продължаването на това ръководство не е нездравословно за страната “, уточни социалистът.
Кристиан Вигенин бе безапелационен, че общинските съветници на Българска социалистическа партия в София директно са нарушили решенията на Националния съвет и на Градския съвет да не поддържат ръководител на СОС на ПП-ДБ-СС.
„ Неведнъж сме заявявали, че Българска социалистическа партия нито на национално ниво, нито на локално ниво ще взе участие в сглобки. Това е безусловно необяснимо решение на нашите общински съветници, за което ще бъдат взети съответни ограничения. Ние се разграничаваме от техните дейности “, акцентира Вигенин.
По думите му това е и недопустимо, тъй като поддържат хората, които унищожиха Паметника на Съветската войска, което е алена линия за социалистите.
„ Включиха се в едно болшинство, в което нямаше потребност да се включват, тъй като този ръководител щяха да го изберат и без техните гласове. А обединението към този момент е формирана – те си разпределиха комисиите и групата на Българска социалистическа партия има четирима ръководители. Това в случай че не е коалиция, кажете ми какво е. Това е тъкмо правилото всички на масата и това за нас е неприемливо “, сподели още заместник-председателят на Българска социалистическа партия.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР