Изработеният брутен вътрешен продукт (БВП) за първото тримесечие у нас

...
Изработеният брутен вътрешен продукт (БВП) за първото тримесечие у нас
Коментари Харесай

НСИ: Изразходваме 81% от изработения БВП

Изработеният БВП (БВП) за първото тримесечие у нас възлиза на 32,8 милиарда лв., демонстрират данните на Национален статистически институт. Така на човек от популацията се падат по 4800 лв. от стойностния индикатор за първите три месеца или осреднено по 1600 лв. на месец. Пресметнато в евро сумата е 2454 евро за тримесечие на глава от популацията или по 818 евро месечно.

В съпоставяне със същото тримесечие на 2021 година Брутният вътрешен продукт нараства с 4%, по отношение на четвъртото тримесечие на предходната година растежа е по-скромен - 0,8%. Данните на националната статистика демонстрират още, че изразходваме 81% от направения Брутният вътрешен продукт посредством крайното ползване.

Създадената от браншовете на националната стопанска система брутна добавена стойност (БДС) през първото тримесечие на 2022 година възлиза на 28 484 млн. лева по настоящи цени.

Намалява относителният дял на аграрния бранш в добавената стойност на стопанската система с 0.1 процентни пункта по отношение на същото тримесечие на миналата година и възлиза на 2,1%.

Индустриалният бранш усилва относителния си дял в добавената стойност на стопанската система с 9.8 процентни пункта до 36.3%.

Относителният дял на добавената стойност, осъществена от дейностите в бранша на услугите, понижава до равнище от 61.6% при 71.3% през съответния интервал на миналата година.

За извънредно ползване през първото тримесечие на 2022 година се изразходват 81.0% от произведения Брутният вътрешен продукт. Инвестициите образуват 12.2% от творби Брутният вътрешен продукт. Външнотърговското салдо от артикули и услуги е негативно, т.е. внасяме повече в сравнение с изнасяме.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР