Изпускането на язовир Студена“ не е закъсняло и той не

...
Изпускането на язовир Студена“ не е закъсняло и той не
Коментари Харесай

Министър Димитров: Не язовир „Студена“, а река Конска е виновна за наводненията в Пернишко

Изпускането на язовир „ Студена “ не е закъсняло и той не е отговорен за наводненията в Пернишко поради изобилните дъждове. Това съобщи пред екоминистърът Емил Димитров.

„ Яз. „ Студена “ оказа помощ на цяла Струма, тъй като поемаше 7 кубика, а изпускаше 2. Когато получаваше по 14 кубика, както и сега, той изпуска 4-5. Тоест язовирът действаше като буфер. Ние в него сме оставили 3,5 млн. опция да пристигна вода, преди да стартира да прелива. Той сега изпуска вода. Както виждате, в Батановци няма наводняване. Язовирът изпуска с една и съща скорост. Даже една нощ намалихме на 2 кубика. Не е той отговорен за наводнението. “, добави той.

По думите на министъра на околната среда и водите изпускането на язовира не е закъсняло.

„ Ако го оставим на половина цялостен, ще кажете: „ Защо оставихте града без вода? “. Има си планове. Научната общественост, хидролозите са ги споделили “, уточни той.

Според Димитров повода за наводненията е река Конска.

„ Реката сега има над 100 л/кв.м. Тя другояче е бързей, а в този момент стана като Дунав. “, добави той.

Екоминистърът разясни, че язовир „ Студена “ сега има следено минимално изпускане и то ще бъде още към две седмици. „ Язовирът в този момент извърши ролята на буфер и точно този запас, който бяхме оставили, оказа помощ надолу по реката “, разясни той.

По думите му Перник има задоволително вода за година и половина напред.

Министерство на околната среда и водите дава отговор за 52 язовира, което е 85% от водният запас. За останалите дава отговор Държавното дружество „ Управление и стопанисване на язовири “ към Министерството на стопанската система, посочи Димитров.

„ С изключение на един язовир, който се цялостни – „ Боровица “ в Кърджалийско, всички останали са доста добре. В народен проект 65% са цялостни. Резервни имаме 62%, за напояване – 36% са цялостни, а за енергетика – 78% “, разясни той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР