Изпробвали ли сте тези методи за бързо узряване на доматите?

...
Изпробвали ли сте тези методи за бързо узряване на доматите?
Коментари Харесай

Как да дозреят зелените домати в домашни условия?

Изпробвали ли сте тези способи за бързо узряване на доматите? За да бъдат доматите по-вкусни и сочни, те би трябвало да са добре узрели. Можете да ускорите този развой.

Кога би трябвало да се берат доматите?

Има 3 стадия. Можете да ги различите по цвят:

зеленикавжълто-кафяво или ярко зеленочервените или жълтите се смятат за узрели, а цветът им зависи от сорта

Доматите би трябвало да са отгледани до размера на сорта, а семената в тях би трябвало да са изцяло развити. Малките зелени домати няма да могат да узреят в домашни условия.

Кога се берат?

Оберете ги, когато температурата през нощта падне под 5 градуса.

Бране на оранжерийни домати

По принцип всички оранжерийни домати би трябвало да бъдат обрани светлокафяви, с цел да могат да узреят вкъщи. Първата годишна продукция би трябвало да се прибере при започване на юни, а късните сортове – в края на септември.

Доматите би трябвало да се берат на всеки 4-5 дни. Внимавайте да не са презрели, в противоположен случай усетът им ще се утежни и те бързо ще се скапват. Те би трябвало да се събират в изсъхнало време заран, до момента в който слънцето не е огряло доматите. Трябва да ги отрежете с остри ножици, с цел да не повредите горния пласт на домата.

Повредените плодове би трябвало да бъдат отделени. Здравите домати би трябвало да бъдат почистени от пясък и нечистотия и готови за узряване.

Методи за бързо узряване на доматите

Температурата на въздуха в помещението би трябвало да бъде към 20-25 градуса. Те могат да бъдат подредени на лавици, в кутии или кошници на редове. Необходимо е да се ревизират на всеки 5 дни. Вземете положителните и изхвърлете неприятните. Можете да ускорите узряването на доматите. За да извършите това, би трябвало да повишите температурата до 28 градуса, да сложите осветяване и да поставите зрели ябълки сред доматите. Те ще отделят специфичен газ, който ще форсира узряването на зеленчуците.

2. Зелените домати би трябвало да се слагат в кутия на 2-3 реда, отделяйки ги с хартия или пергамент. Отгоре би трябвало да покриете с похлупак, само че не компактно, тъй че светлината и кислородът да минават. Температурата на въздуха би трябвало да бъде 12-15 градуса, а влажността – 80-85 %.

3. Узряване на доматите, до момента в който още не са откъснати. Те би трябвало да бъдат изкопани напряко с корена и по-късно окачени в изсъхнало помещение с плодовете надолу. Храстите би трябвало да бъдат окачени на разстояние един от различен, тъй че да се проветряват добре.

4. Можете да употребявате различен метод. Растението, дружно с почвата, би трябвало да бъде изкопано и сложено в кутия, която би трябвало да бъде сложена в оранжерия. Веднъж седмично те би трябвало да се поливат и да се откъсват узрелите домати.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР