Изпреварващия ръст в цените на имотите, пред този на наемите,

...
Изпреварващия ръст в цените на имотите, пред този на наемите,
Коментари Харесай

Новата мода в недвижимите имоти – отдаваш собствен апартамент, живееш под наем

Изпреварващия растеж в цените на парцелите, пред този на наемите, от последните години, инициира нова мода на имотния пазар - фамилиите с две или повече деца, все по-често отдават лично по-малко жилище чартърен, с цел да живеят в по-голямо.

Каква е повода? Замяната на двустайно, за тристайно, или по-голямо жилище сега, въз основа на настоящите рекордни цени на парцелите е много скъпо начинание. В допълнение има загуби по трасето, свързани с такси и комисиони, нотарални и адвокатски разноски и други

Каква е простата сметка?

Да кажем, че притежавате двустаен апартамент с чиста повърхност от 60 кв. м. Но то към този момент ви е утесняло, в случай че имате две или повече деца. Ясно е, че за едно семейство това е извънредно незадоволително. Подобен парцел, в естествен софийски квартал, би могъл да се отдаде чартърен против сумата от 850 лв. (на база на междинния наем от към евро за кв. м., съгласно известен уебсайт за недвижими имоти).

Нормален тристаен апартамен пък, с повърхност от примерно 110 кв. м., в добър софийски квартал (което е много релативно и самостоятелно за всеки), може да се наеме за сумата от примерно 1400 лв. (отново на база междинните цени за отдаване чартърен в столицата, в известния заможен сайт).
 Недостиг от 6,5 милиона жилища задушава пазара на парцели в Съединени американски щати
Недостиг от 6,5 милиона жилища задушава един от най-големите пазари на парцели в света

В резултат на повече от десетилетие на непълен градеж на домове

На процедура се получава разлика от 450 лв., против която се живее на съвсем двойно по-голяма повърхност (разбира се семействата би трябвало да си сметнат и по-високите разноски свързани с живота по-нашироко).

Каква е алтернативата?

Алтернативата е фамилията да продаде притежавания си двустаен апартамент и да си купи по-голям - тристаен. Но това на процедура излиза много по-скъпо наслаждение.

На база на междинна продажна цена от 1785 евро, двустайния (с включване на общи елементи от 9 кв. м.), би се продал за 123 165 евро. За да се купи тристаен с брутна повърхност от 130 кв. м., който е обсъждан в образеца за наемите нагоре, фамилията ще би трябвало да се бръкне с 249 340 евро (въз основа на междинна продажна цена от 1918 евро, съгласно същия заможен сайт).

На процедура цената на тристайния, или на една стая повече, излиз двойно по-висока от двустайното жилище. Или казано по различен метод, едно средностатистическо семейство с две деца, би трябвало да заплати над 120 000 евро, за лукса да живее в една стая повече.

Лошата вест идва и по направление на лихвите. Наскорошното повишение на лихвите, както и предстоящото продължаващо такова, най-малко през идващите една две години, до момента в който не се обуздае инфлацията, значи още по-високи разноски за лихви, за фамилията, в случай че реши да направи замяната с банков заем.

Ето какъв брой би коствало това по-точно...

Разглеждам офертите за ипотечни заеми и се спирам на най-изгодните оферти сега. А те са за заем от 120 000 евро (които апропо няма да стигнат, в случай че се финансират и евентуалните разноски за такси и комисиони от към 5% при замяната на двата имоти) за 25 години... При ГПР от 2.8%, въз основа на тези предложения (а повярвайте ми те няма да се задържат на тези ниски равнища за един по-продължителен интервал от примерно идващите 5-10 години), то месечната вноска за заема е в размер на 550 евро, или близо два пъти повече от разновидността с отдаването на личния парцел и живот чартърен в по-голямо жилище.

Нещата обаче, могат внезапно да се влошат в допълнение, в случай че лихвите стартират да скачат. Колко по-точно? Един % повишение в годишния % на разноските, се превежда като 70% по-висока месечна вноска. А в този момент си представете какво би се случило при покачване на лихвите с 2 или повече %.
 Какви са жилищните наеми в Москва и кои жилища се търсят най-вече
Какви са жилищните наеми в Москва и кои жилища се търсят най-вече

Наблюдава се леко намаляване при наемите за най-популярния тип жилище в съветската столица

Разбира се, размяната за живот чартърен също си има своите дефекти. Тук могат да се включат рисковете от това да ви се постанова да се местите постоянно, в случай че притежателите ви покачват прекалено много наемите, или пък решат да продадат парцела. От друга страна, сте застрашени и от риск за липса на приход, в случай че ви изоставен наемателите, или от чести поправки и обилни разноски за поддръжка при недобросъвестни наематели.

При всички положения обаче, това е една действителна опция за притежателите на по-малки парцели, с потребност от по-големи за употребени, на фона на актуалните не изключително налични равнища на цените на парцелите, изключително на по-големите такива.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР