изпреварва ръста на икономика, което е тревожна тенденция. Това каза

...
изпреварва ръста на икономика, което е тревожна тенденция. Това каза
Коментари Харесай

Тревожна тенденция: Инфлацията изпреварва ръста на икономиката

изпреварва растежа на стопанска система, което е тревожна наклонност. Това сподели за „ “ икономистът Румен Гълъбинов. “Продължи ли тя повече от две тримесечия, тогава към този момент има риск от стагфлация, а ние към този момент сме в първия сходен интервал от време, то и рисковете за страната са огромни. При това състояние, че стопанската система връща по-малко добавена стойност, в сравнение с инфлацията изяжда “, добави той.

„ При стагфлация като се изключи че парите се обезценяват, по-бързо се усилват и рисковете от повишаване на безработицата, тъй като бизнесът е заставен да усъвършенства разноските като един от методите е да се редуцират служащи и чиновници. През ноември ще стане ясно евентуално, че повече са освободените от работа, в сравнение с новонаетите. Една от аргументите за понижената бизнес интензивност са високите цени на тока за бизнеса, а също и увеличението на другите индустриални разноски. Стагфлацията носи също по този начин и понижаване на потребителското търсене. През лятото имаше растеж и даже преизпълнение на бюджетните доходи. Вероятно в един миг може да се доближи до задържане на търсенето и рухване на потреблението, в случай че страната не налее в допълнение помощи и дотации за семействата и компаниите. Понижаване на потреблението би понижило напълно възможностите от бързо възобновяване на стопанската система. Сега прогнозите са за растеж за годината от 0,4% на Брутният вътрешен продукт, което е в границите на статистическата неточност и може да се върне рецесията от 2020 година “, счита Гълъбинов.
АИКБ: Всеки пети у нас работи незаконно, вредата за бюджета възлиза на 10 милиарда лв.
Всеки пети в страната работи незаконно. По последни данни сивият бранш в стопанската система е 21,5 на 100, съобщи ръководителят на Управителни...

Според него освен това състояние хората с повече пари и парцели се чудят какво да вършат. По думите му продажбата на парцел при високия пазар ще им донесе още средства в наличност, само че по-късно ще търсят други възможности на вложението им в начинание, което да ги усили, само че не в депозити, тъй като там лихвите са нулеви или даже негативни. „ Алтернативата е да се влагат спекулативно пари на борсата или в криптовалути, само че по тази причина се изисква добра подготовка, тъй като рисковете там са огромни “, счита икономистът. Той напомня, че даже и инвестицията в скъпа кола сега е проблематична и не може да стане бързо, тъй като производителите не могат да извършват поръчките бързо поради пандемията и се чака три или шест месеца. Той счита още, че в изискванията на продължаваща пандемия пък надали хората с пари у нас ще тръгнат да влагат скоро в нови планове. „ Все още капиталовият климат не е доста удобен.

Затова и спасението е да се вземат съответните ограничения за привличане на външни вложения, което пък ще подтиква и българският бизнес да е по-смел във влагането на пари. Тези ограничения са доста, като в действителност от решаващо значение е да има господство на закона. Не по-маловажно е и да има улеснени процедури за вложителите, а не те да затъват в джунглата на бюрокрацията “, счита той. Според него огромният брой служители у нас е хранителна среда за корупция на ниското равнище, която също доста тормози вложителите.

Преди дни стана ясно, че Българската национална банка чака в околните месеци растеж на брутния вътрешен артикул до равнищата отпреди пандемията. Това се вижда от, записана в постоянния тримесечен " Икономически обзор ".

Още от ИКОНОМИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР