Изправиха пред съда псевдомайстори, които лъгали възрастни хора в Пловдив

...
Изправиха пред съда псевдомайстори, които лъгали възрастни хора в Пловдив
Коментари Харесай

Псевдомайстори на покриви завлекли пенсионери в Пловдив и Хисаря с 81 000 лева, заплашвали ги с биячи

Изправиха пред съда псевдомайстори, които лъгали възрастни хора в Пловдив и Хисаря, като им казвали, че покривите на домовете им имали потребност от ремонт. В следствие нанасяли умишлени вреди и ги изнудвали за пари, като даже се стигало до закани с „ биячи от Столипиново ”.
Прочетете още
Костадин Величков и Христо Тодоров от пловдивското село Калояново и Марин и Георги Костови от Шишманци застанаха пред Районния съд в Пловдив по обвиняване за изнудване. Според прокуратурата групата е взела общо 81 461,40 лева от пенсионери от Пловдив и Хисаря в интервал от 2020 година до 2022 г. В схемата взели участие четиримата подсъдими и още един непостоянен човек.             

Костадин Величков обикалял къщите на възрастни хора и ги убеждавал, че покривите им се нуждаят от ремонт – от промяна на улуци, от разбъркване на керемиди и други Убеждавал ги, че покривите са рискови и могат да наранят някой от притежателите на парцела или на минувачите. Част от възрастните хора се съгласявали за дребни суми да бъдат направени частични ремонти. Тогава мнимият занаятчия се обаждал на „ бригадата си “ и започвали незабавно „ ремонт “.

Вместо обаче да поправят, те размествали керемидите, демонтирали улуци и разкривали покрива, като по-късно започвали да изнудват възрастните хора да им платят разнообразни суми от по няколко хиляди лв. другояче нямало да довършат работата си. Заплашвали ги, че ще им се случи нещо доста неприятно, че ще извикат биячи от  Столипиново и ще ги пребият, че ще извикат още хора и ще разрушат целия покрив и други, като по този метод ги принуждавали да им платят. След като получили сумите си тръгвали, като оставяли покривите на хората разкрити, с разместени керемиди и свалени улуци. Освен това ги принуждавали да подписват заявления, че нямат искания към осъществения ремонт и заплатената сума.

Тези от възрастните хора, които отказвали  и заявявали, че не се нуждаят от ремонт, не били дори изслушвани, обвинените нахлували в къщите им, казвали им, че единствено ще се качат на покрива да видят какво е ситуацията и по-късно незабавно започвали „ ремонт “ без единодушието им.  След това още веднъж ги изнудвали, били арогантни и казвали на висок звук, че хората им дължат избрани суми за осъществената работа, заплашително ги заобикаляли, заявявали, че нямало да си тръгнат до момента в който не им се заплати желаното и показали, че са подготвени дори и на физическа кавга. Възрастните хора от своя страна се страхували псевдомайсторите да не изпълнят заканите си и заплащали желаните суми срещу волята си.

Разпоредителното съвещание в Пловдивския областен съд обаче пропадна, поради вирусна зараза на единия от обвинените - Костадин Величков. Адвокатът му Светлана Званчева представи амбулаторен лист и фиш от незабавна помощ като доказателство за влошеното му здравословно положение. Предвид отсъствието му, както и на огромна част от потърпевшите, делото се отсрочи за 11 декември тази година.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР