Изправи се.БГ призовава КЕВР, Столичния общински съвет и кмета Йорданка

...
Изправи се.БГ призовава КЕВР, Столичния общински съвет и кмета Йорданка
Коментари Харесай

Изправи се.БГ: Вместо намаления на сметките на гражданите за парно, парите да се насочат към покриване дълга на „Топлофикация”

Изправи се.БГ приканва КЕВР, Столичния общински съвет и кмета Йорданка Фандъкова, като притежател на „ Топлофикация - София ”, да вземат решения за понижаване сметките на жителите за парно и газ след поевтиняването с 40 % на газа за България, а не с тези пари да се заплаща дълга на „ Топлофикация ”, както стана през 2017 година
Това сподели пред БНР Цветанка Илиева от експертната група по енергетика на Гражданската платформа „ Изправи се.БГ " с ръководител Мая Манолова.

„ КЕВР дефинира пределните цени и когато „ Топлофикация - София " подпише съглашение за по-ниски цени, то тогава самият Столичен общински съвет и Йорданка Фандъкова, които са притежатели на „ Топлофикация ", могат да вземат решение за понижаване на сметките на хората, а не за връщане на дълга на „ Топлофикация " с тези пари. Надявам се този път да са по-активни в отбраната на ползите на постоянните консуматори, които си плащаме постоянно сметките и нямаме виновност за неприятното ръководство на „ Топлофикация ", та да плащаме ние задълженията на сдружението ", сподели още тя.

Илиева изясни, че, съгласно закона, „ Булгаргаз " следва да внесе документи за понижението в КЕВР, КЕВР да даде инструкции на топлофикациите по какъв начин да го извършат, като изрази вяра това да стане факт от 1 април. „ Аз обаче не съм оптимист ", акцентира Илиева.

На въпрос с какъв брой ще се понижат сметките за клиентите на „ Топлофикация – София " по отношение на тези 40 %, оповестени от премиера, Илиева отговори, че става дума за понижение с към 25 %. „ Но от „ Булгаргаз " обявиха през днешния ден, че за всеки месец от 5 август до момента ще се вършат обособени калкулации и те ще са разнообразни като стойности. Като се създадат тези калкулации, ще се усредни процентът и ще се види дали въобще ще се получи това понижение от 25 % или друго ", изясни тя. Обаче добави, че това към момента не значи, че хората действително ще получат пари от понижението или ще им се приспаднат суми от старите сметки.

На въпрос на водещата дали в действителност, жителите ще платят задълженията на „ Топлофикация – София " и няма да получат на процедура връщане на пари от понижението на сметките им, Илиева не отхвърли, че може да се получи тъкмо по този начин.

„ Аз съм обезпокоена, тъй като и през 2017 година имахме такова състояние с понижение цената на газа. Тогава КЕВР остави всички пари от понижението в „ Топлофикация – София ", с претекст, че тя е финансово затруднена и не може да си заплати отговорностите. Сега обаче „ Топлофикация – София " има още по-големи отговорности към „ Булгаргаз " – към 30 септември 2019 година - към 105 млн. лв. ", изясни тя.

Илиева заяви, че на следващия ден в 14,00 ч. има съвещание на Комисията по енергетика в Народното събрание и тогава се чака КЕВР да заяви по какъв начин счита да действа с понижението за жителите. „ Първа точка е точно понижението на цената на природния газ, а втора – измененията в Закона за енергетиката, свързани с топлоснабдяването ", сподели тя.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР