Изправени сме пред извънредна ситуация, тъй като Русия е ненадежден

...
Изправени сме пред извънредна ситуация, тъй като Русия е ненадежден
Коментари Харесай

Изявление на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен относно енергетиката 

Изправени сме пред изключителна обстановка, защото Русия е обезсърчителен снабдител и манипулира нашите енергийни пазари. Нашето единение и взаимност ще подсигуряват, че ще надделеем! Повишихме готовността си и отслабихме въздействието на Русия върху предлагането на сила посредством понижаване на търсенето, което разреши общите ресурси в хранилищата ни на газ да доближат 82 %. Благодарение на диверсификацията увеличихме доставките на полутечен природен газ (LNG) или газ по тръбопроводи от Съединени американски щати, Норвегия, Алжир, Азербайджан и други. Например, Норвегия доставя повече газ на Европейски Съюз сега, в сравнение с Русия. Правим големи вложения в локални възобновими енергийни източници посредством самодейността RePowerEU. 

Виждаме обаче също по този начин, че манипулирането на пазарите на газ оказва влияние върху пазара на електрическа енергия. Изправени сме пред астрономически цени на електрическата енергия за семействата и предприятията и пред голяма неустойчивост на пазара. Ето за какво ще предложим набор от незабавни ограничения, които ще защитят уязвимите консуматори и предприятия и ще им оказват помощ да се приспособяват.

Първо, „ Интелигентни спестявания на електрическа енергия “. Това, което се промени е, че международните енергийни доставки са нищожни. Налага се интелигентно понижаване на търсенето. Нуждаем се от тактика за равнене на пиковете в потреблението, които въздействат на цената на електрическата енергия. Ще предложим наложителна цел за понижаване на потреблението на електрическа енергия в пиковите часове. Ще работим в тясно съдействие с страните членки за постигането на тази цел.

Второ, ще предложим таван на приходите на сдруженията с ниски разноски, произвеждащи електрическа енергия. Нисковъглеродните енергийни източници генерират непредвидени доходи, които не отразяват индустриалните им разноски. Сега е време потребителите да се възползват от ниските разноски за нисковъглеродни енергийни източници, като да вземем за пример възобновимите енергийни източници. Затова ще предложим тези непредвидени облаги да бъдат пренасочени, с цел да се помогне на уязвимите хора и предприятия да се приспособяват.

Трето, същото би трябвало да се отнася и за непредвидени облаги на сдруженията, работещи с изкопаеми горива. Петролните и газовите компании също са осъществили големи облаги. Ето за какво ще предложим взаимен принос за сдруженията, работещи с изкопаеми горива. Защото всички енергийни източници би трябвало да оказват помощ за справяне с тази рецесия.  Държавите членки следва да влагат тези доходи в поддръжка на уязвимите семейства и да влагат в чисти лични енергийни източници.

Четвърто, предприятията за енергийни услуги би трябвало да бъдат подкрепяни, с цел да се оправят с неустойчивостта на пазарите. Понастоящем от тях се изисква да дават ненадейно огромни по мярка средства, което заплашва техния потенциал за търговия и стабилността на бъдещите пазари. По този метод ще помогнем за улеснение на поддръжката за ликвидността от страна на страните членки за енергийните сдружения. Ще актуализираме краткотрайната си рамка, с цел да дадем опция за бързо даване на държавни гаранции.

И пето, ще предложим горна граница на цената за съветския газ. Целта тук е доста ясна. Трябва да понижим приходите на Русия, които Путин употребява за финансиране на тази жестока война против Украйна. И в този момент нашата работа дава резултат! В началото на войната съветският тръбопроводен газ беше 40 % от целия импортиран газ. Днес той понижава до едвам 9 % от нашия импорт. Това са сложни времена. Убедена съм обаче, че европейците имат икономическата мощ, политическата воля и единството, с цел да запазят водещата си роля.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР