Изправени сме пред голямо предизвикателство – енергийна криза с растящи

...
Изправени сме пред голямо предизвикателство – енергийна криза с растящи
Коментари Харесай

Фандъкова: Огромният скок на горивата не може да се поеме само от градовете и гражданите

Изправени сме пред огромно предизвикателство – енергийна рецесия с растящи цени на отоплението и електричеството в идните зимни месеци.

Сметките на метрото и електротранспорта се усилиха над 2 пъти, а тези за природния газ на градските рейсовете – над 3 пъти в последната година. Всички кметове знаем, че е неприемливо този растеж да премине в непосредствено нарастване на цените за жителите. “ Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова по време на 11-а среща на кметовете на столиците на Европейския съюз с Европейската комисия. Тя напомни, че огромна част от европейските столици са получили целенасочена поддръжка за градския си превоз, което е извънредно значимо както за подвижността в градовете, по този начин и за екологията. Фандъкова показа, че в момента  София отделя 40% от локалните налози, с цел да субсидира градския си превоз и не понижи обслужването.

„ За 10 години постигнахме голям прогрес в модернизацията и разширението на градския превоз, тъй че да дадем екологичен и комфортен метод на напредване на жителите. Не би трябвало сега да слагаме под риск тези вложения и положителните резултати “ – каза още Фандъкова. Тя показа, че за всички кметове на столици е значимо, че заместник-председателят на Европейска комисия Франс Тимерманс е с тях и имат вяра, че проблемите на градовете ще намерят отражение в политиките и решенията на Комисията.

Срещата на кметовете, която се организира в Прага, бе открита от кмета на чешката столица Жданек Хриб и на нея участваха кметове и зам.-кметове на Будапеща, Варшава, Атина, Никозия, Париж, Лондон, Виена, Брюксел и Хелзинки.

Кметът на София обърна внимание и върху обстоятелството, че в последните 12 месеца цената на природния газ, който общинското топлоснабдително сдружение купува, се е нараснала със 700% и това води до големи загуби. „ Затова работим по проект за създаване на нови когенерационни мощности, които посредством производството на ток да оказват помощ за стабилизиране на цената на топлинната сила за жителите “ – поясни Фандъкова.

„ За 3 години убедихме 12% от фамилиите, които се отопляват на дърва и въглища, да подменят старите си печки с екологични уреди “ – заяви Фандъкова. Тя показа пред сътрудниците си, че трета поредна година София реализира годишните правила на централизация на фини прахови частици и сензитивно понижение на броя дни с превишения. „ Затова е извънредно значимо да не допуснем връщане обратно поради покачването на цените на тока, природния газ и пелетите. Готови сме да продължим и през идващия програмен интервал, само че е нужно да се знаят рисковете, с цел да осъществим задачата, която сме си сложили “ – обясни кметът на София.

Фандъкова показа, че София е подготвена с планове за създаване на съоръжения от възобновими енергийни източници, само че за жалост българският План за възобновяване и резистентност към момента не е отворен. „ София е водачът от българските градове в създаването на общински планове за възобновими енергийни източници. Имаме няколко работещи съоръжения в детски градини, работим за създаване на ВЕИ в Зоологическата ни градина и завода за преправка на боклуци и сме подготвени с проучване на покривите на 100 общински здания “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР