„Изправени сме пред епидемия, която се разпространява бързо и по

...
„Изправени сме пред епидемия, която се разпространява бързо и по
Коментари Харесай

СЗО: Епидемията от маймунска шарка е извънредна ситуация с международно значение

„ Изправени сме пред зараза, която се популяризира бързо и по нови способи, за които знаем прекомерно малко, покриват се критериите за изключителна обстановка, планувани в интернационалните здравни разпореждания. След всички тези претекстове взех решение, че епидемията от маймунска шарка съставлява изключителна обстановка от интернационално значение “, съобщи шефът на СЗО.

Маймунска шарка е доказана при над 16 000 случая в 75 страни. В България случаите са 4.

В Кипър случай на инфекцията не е регистриран, само че на следващия ден доставят първите 1400 ваксини против маймунска шарка. Количеството ваксини против маймунската шарка, които Кипър ще получи, подхождат на броя на популацията му и се дават гратис от Европейски Съюз. Прилагането им се предлага за здравни експерти, работещи с доказани случаи на болестта, както и за лица в непосредствен контакт със инфектираните, споделиха от здравното министерство в Никозия. Не се планува всеобщо имунизиране, защото вирусът не се предава елементарно и рискът е невисок. Кипър е в процедури за взаимна поръчка с Европейски Съюз на антивирусния препарат тековиримат, който има европейско позволение за лекуване на едра и маймунска шарка.

„ Компетентните служби на Министерството на здравеопазването са в подготвеност за справяне със случаи на маймунска шарка, въз основата на направените протоколи “, съобщи Гебрейесус в особено известие в събота след оповестяването от СЗО на световна паника.

През юни бе създаден проект за дейности при вероятно пораждане на огнище и бяха издадени инструкции за обществеността с ограничения за отбрана.

В понеделник ще се организира изключителна среща за готовността за новия вирус, която здравният министър Михалис Хаджипанделас свика незабавно.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР