Изправени пред нарастваща икономическа несигурност, компаниите трябва да се справят

...
Изправени пред нарастваща икономическа несигурност, компаниите трябва да се справят
Коментари Харесай

Quitfluencers – новата заплаха на пазара на труда

Изправени пред възходяща икономическа неустановеност, фирмите би трябвало да се оправят с още едно огромно предизвикателство – задържането на своите чиновници, увеличение на удовлетвореността им и поддръжка за тяхното благосъстоянието. В международен мащаб трима от петима (61%) от всички работещи се притесняват, че заплатата им няма да е задоволителна да покрие към възходящите разноски за живот. Този факт ги подтиква към промяна на работно място, търсене на втора работа и даже включване в сивия бранш на пазара на труда. Това демонстрират данните от най-новото изследване на световния водач в HR услугите Adecco Group - Global Workforce of The Future Report 2022. Докладът преглежда пазара на труда през призмата на 34 200 респонденти от 25 страни, което прави изследването едно от най-мащабните в международен мащаб.

„ Създаването на тактика за задържане на чиновниците в обстановка на дефицит на фрагменти в международен мащаб от години е главен приоритет на фирмите. Глобалната социално-политическа и икономическа обстановка с възходяща инфлация и евентуално задаваща се криза изправят и работодателите, и чиновниците пред нови провокации. Заплащането все по този начин остава основно, изключително за привличането на нови хора. Задържането им обаче се въздейства доста повече от тези модели на ръководство, които разрешават еластичност, автономност, баланс с персоналното време, поддържане на положително психологично и физическо здраве. В подтекста на дигитализиращия се живот и неналичието на квалифицирани фрагменти, развиването на нови умения и пълномощия продължава да е стратегически приоритет “, разяснява Ирина Йончева, HR медниджър на Adecco България.

Увеличените разноски за живот

Изследването дефинира инфлацията като съществена причина за безпокойствие при работещите. Трима от петима (61%) по света се тормозят, че заплатата им не е задоволително висока, с цел да се оправят с актуалните темпове на инфлация и увеличение на разноските за живот. Половината от интервюираните (51%) споделят, че е по-вероятно да потърсят втора работа, като съвсем четирима от 10 работещи (35%) признават, че към този момент имат опит в „ сивия бранш “ (заплащане на ръка без трудов договор), с цел да свързват двата края. Данните демонстрират също, че милениалите са най-склонни да създадат и двете.

Едновременно с това, шест от всеки 10 служащи (61%) се усещат уверени, че в случай че изоставен актуалната си работа, ще могат да намерят нова до 6 месеца, без значение от задаващата се криза. Въпреки изменящата се макроикономическа среда, огромна част от работещите считат, че държат властта над пазара на труда.

Quitfluencers – новата опасност на пазара на труда

Проучването на Adecco Group акцентира възхода на така наречен „ quitfluencer “. Над две трети от интервюираните (70%) обмислят да изоставен сами, в случай че видят, че други техни сътрудници си потеглят.  Държавите, изложени в най-голяма степен на риска от това явлението са Австралия (33%), Швейцария (32%) и Източна Европа, Близкия изток и Северна Африка (31%). Според категорията възраст, в международен мащаб, поколението Z е 2,5 пъти по-вероятно да бъде повлияно да напусне, в сравнение с бейби бумърите.

Резултатите от изследването демонстрират ясна нужда фирмите да се концентрират върху решения за задържане на работната мощ. Почти една трета от работещите в международен мащаб (27%) споделят, че имат намерение да изоставен работата си през идващите 12 месеца, като от тях съвсем половината към този момент търсят интензивно нови разновидности. Според специалистите от Adecco Group тук се крие опцията за фирмите да се намесят и да противодействат на наклонността, инвестирайки в схеми за преквалификация и задържане, с цел да се предотврати болестта от овакантяване.

Бунтът на по-младите

По-младите генерации от ден на ден се бунтуват против теорията за „ алчната работа “, заобикаляйки работни места, които завладяват живота им. Близо половината от поколението Z (47%) към този момент работят на четиридневна седмица, в съпоставяне със единствено 18% при бейбибумарите. Интересен факт, потвърждаващ, че заплатата не е най-важното нещо за чиновниците е, че от всички 32% по света, които са избрали четиридневна работна седмица, над половината (51%) са понижили заплатите си, с цел да реализиран по-добър баланс междуличния и професионалния си живот. И макар че четиридневната работна седмица към момента не е основен фактор при избора на работа, това може да се промени много бързо. Затова фирмите би трябвало да имат предпочитание да основат гъвкава работна среда, с цел да поддържат служащите щастливи и ангажирани в дълготраен проект. 

Пълният отчет Global Workforce of The Future може да изтеглите от
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР