Изправен пред най-лошата банкова криза от 2008 г. насам и

...
Изправен пред най-лошата банкова криза от 2008 г. насам и
Коментари Харесай

Банковият смут принуди Фед да забави темпото с лихвите

Изправен пред най-лошата банкова рецесия от 2008 година насам и най-високия % на инфлация от десетилетия, Федералният запас избра да продължи да се бори с цените и разгласи още едно нарастване на лихвите. То обаче е по-малко от предстоящото.

Фед дефинира референтния овърнайт лихвен % в диапазона 4.75 – 5%, увеличавайки го с четвърт процентен пункт. Това е деветото покачване и най-високият % от 2007 година насам. Преди година лихвите бяха близки до нула.

Последното нарастване бе по-малко от нарастването от половин процентен пункт, което някои чакаха – преди обаче серия от сривове на банки да раздруса световните пазари.

В изказване Фед съобщи, че въздействието на банковата рецесия е „ нестабилно “, само че инфлацията „ остава нараснала “.

Председателят на Фед Джером Пауъл съобщи, че централната е банка е обмисляла да сложи нарастването на лихвите на пауза, само че в последна сметка е заключила, че банковата рецесия е под надзор и че има потребност от още дейности за понижаване на инфлацията.

„ Ние се ангажираме да възстановим стабилността на цените и обществеността разчита, че ще го създадем “, сподели той. „ Важно е да поддържаме тази убеденост с нашите дейности. “

Сривът на Silicon Valley Bank (SVB) по-рано този месец е обвързван частично с последните ходове на Фед. SVB е излял депозити в дълготрайни скъпи бумаги, чиято стойност е спаднала с увеличение на лихвите. Тези загуби уплашиха инвеститори и доведоха до всеобщи изтегляния от банката.

Пауъл назова SVB „ отклоняване “, което се е „ провалило неприятно “. Той съобщи, че банковата система на Съединени американски щати остава мощна, само че добави, че „ е ясно, че би трябвало да засилим надзора и регулирането “.

Инфлацията остава световен проблем

В Обединеното кралство тя доближи годишен ритъм от 10,4% през предишния месец. Очаква се Английската централна банка да увеличи лихвените проценти в опит да укроти цените. Миналата седмица Европейската централна банка увеличи лихвите с 0,5 процентни пункта макар мощното разтърсване на Credit Suisse, втората по величина банка в Швейцария. Инфлацията в еврозоната е приблизително 8,5 % и евентуално ще остане висока „ прекомерно дълго “, в случай че покачванията не продължат, аргументира решението си ЕВБ.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР