Изпращат човешки мускулни клетки, отгледани в лабораторни условия към Международната

...
Изпращат човешки мускулни клетки, отгледани в лабораторни условия към Международната
Коментари Харесай

С експеримент в Космоса ще търсят причините за стареенето

Изпращат човешки мускулни кафези, отгледани в лабораторни условия към Международната галактическа станция. Те са с размерите на оризово зърно и се съхраняват в особено основани за задачата 3D принтирани кутийки с размерите на острилка - общо 24 на брой.

Когато стигнат в Космоса, клетките ще бъдат електрически подтиквани, с цел да се провокират контракции в мускулните тъкани. А наблюденията на учените са с акцент върху това какво се случва във времето, прекарано без гравитация, тъй като то кара мускулите да отслабнат, тъкмо както се случва и с придвижване на възрастта.

С времето мускулите в човешкото тяло губят своята маса и мощ и това повлиява на метода на живот. А в този момент откривателите се надяват с галактическия опит да установят причината за този развой, както и възможни способи за неговото попречване, предава Evening Standart.

" Остаряването е едно от най-големите провокации на 21-ви век и ще научим доста за това по какъв начин мускулите реагират на микрогравитацията и стареенето от данните, които ще получим от това изследване ", споделя професор Малкълм Джаксън.

За да се стигне до този миг, в който мускулните кафези ще полетят към МКС, са нужни три години подготовка. Най-голямо предизвикателство се оказва необходимото за опита съоръжение, което в началото е с големи размери, а в този момент е събрано в кутия, колкото тесте карти.

MicroAge ще бъде изстрелян с ракета SpaceX Falcon 9 от Космическия център на Кенеди, Флорида, на следващия ден, 21 декември. Очаква се да се върне на Земята през януари, когато ще са възможни и спомагателни разбори на резултатите, както и финални изводи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР