Изпращането на военна помощ за Украйна не фигурира в дневния

...
Изпращането на военна помощ за Украйна не фигурира в дневния
Коментари Харесай

Военната помощ за Украйна няма да се обсъжда днес, депутати протестираха

Изпращането на военна помощ за Украйна не попада в дневния ред на Народното събрание. В същото време четвъртък е последният работен ден на депутатите преди великденската почивка, която е до 4 май.

Вчера Комисията по външна политика утвърди обезпечаването на " техническа помощ за защитни цели " на Украйна и отхвърли двете оферти на ГЕРБ-СДС и " Демократична България ", касаещи обезпечаването на военна помощ за Киев.

Двете партии реагираха остро, откакто стана ясно, че Народно събрание през днешния ден няма да разисква предложенията за оказване на помощ за Украйна.

Още при започване на съвещанието Даниел Митов от ГЕРБ-СДС изиска в дневния ред да бъдат включени и трите плана за решение, свързани с помощ за Украйна, прегледани през вчерашния ден от парламентарната външна комисия.

Третото, което беше огласено през вчерашния ден, бе импортирано от " Продължаваме промяната " и не планува изпращане на оръжие за Киев, както другите две, а единствено военна помощ за отбрана.

Лидерът на ПГ на " Демократична България " Христо Иванов също настоя ръководителят на Народното събрание Никола Минчев да упражни пълномощията си и те да бъдат разисквани още през днешния ден в пленарната зала.

Иванов заплаши, че депутатите на Демократична България няма да поддържат нищо друго, с изключение на изпращане на съответна военно-техническа помощ. " Още във вторник ще свикаме съдружен съвет и ще сложим без заобикалки тази тематика ", заплаши той.

" Ние ще подкрепим предложение, което включва единствено техническа военна помощ. Тази война е война въобще за това по какъв начин ще наподобява интернационалният ред в Европа ", сподели в декларация от трибуната Иванов. Той още веднъж уточни, че всички страни-членки на Европейски Съюз, като се изключи Унгария, са дали такава помощ.

" Опорната точка, че това вкарва България във войната, е несъстоятелна ", безапелационен беше водачът на ПГ на Демократична България.

Според него това било все едно да призовем Украйна да се съобщи на Русия, тъй като тогава ще настъпи мир. Но " в този мир ще има лист от страни, които ще бъдат обект на експанзия и дребна България ще е измежду тях ", предсказа Христо Иванов.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев изясни, че досега няма отчет на външната комисия и няма да предложи включване на точката в дневния ред, до момента в който подобен не бъде импортиран.

От " Възраждане " оповестиха, че биха го подкрепили единствено, в случай че от парламентарната група на Демократична България персонално занесат помощта и се включат като доброволци във войната в Украйна.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР