Изпращането на изтребители в Украйна не зависи от нас, това

...
Изпращането на изтребители в Украйна не зависи от нас, това
Коментари Харесай

Мачей Шимански: В Полша всеки емигрант получава еднократна помощ от 300 злоти

Изпращането на изтребители в Украйна не зависи от нас, това би трябвало да е решение на НАТО, сподели в „ Тази заран " посланикът на Полша у нас Мачей Шимански.

След апела на Съединени американски щати страните, които разполагат с МиГ-29, да ги дават на Украйна, Полша изрази подготвеност да подари своите на Съединените щати и те да ги дават на Киев. Пентагонът обаче разгласи, че това решение „ не е рационално ".

Всичко, което прави една страна от НАТО, го прави цялото НАТО. Ние изразихме подготвеност и в този момент всички, България също, би трябвало да приемем някакво решение, посочи дипломатът. По думите му ракетните удари на Русия покрай границата с Полша са проява на благоприятни условия.

Ние сме подготвени, ние имаме и наличие на американски бойци. Разлика сред Полша и Украйна е в това, че ние сме в НАТО, изясни посланикът на Полша.

Той разяснява и бежанската вълна от Украйна след началото на войната, която в най-голяма степен се насочи към Полша.

До през вчерашния ден в Полша са влезнали над 1,8 млн. украинци и се чака броят им да доближи 2 млн., посочи Мачей Шимански.

Преди дни полският парламент е приел закон за подпомагането на бежанците, бягащи от войната в Украйна.

На първо време те получават нещо като българското ЕГН (песел в Полша) и по този начин могат да стартират работа и имат право на здравна помощ. Децата, които знаят полски - към 33 хиляди, незабавно са почнали да вървят на учебно заведение.

Всеки бежанец получава еднократна помощ от 300 злоти, което са към 125 лева, а поляците, които ги одобряват в дома си - по 40 злоти (по-малко от 20 лева.), изясни дипломат Шимански.

Няма да издържим без подпомагане на другите членове на Европейски Съюз. Това се договаря в Евросъюза. Не единствено Полша търси такава помощ, добави той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР