Изпращането, макар и на основата на двустранно споразумение, на войски

...
Изпращането, макар и на основата на двустранно споразумение, на войски
Коментари Харесай

Радев настоя Денков да разясни какво значи готовност за двустранно споразумение с Украйна

Изпращането, въпреки и на основата на двустранно съглашение, на войски от натовска страна в Украйна, значи световен конфликт. Това съобщи президентът Румен Радев на взаимен брифинг с сътрудника си от Словения Наташа Пирц Мусар. Словенският президент е на публично посещаване у нас по покана на Радев.

Френският президент Еманюел Макрон съобщи, ч е изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не трябва да се изключва в бъдеще , само че че на този стадий " няма консенсус " за сходно решение.

" Днес няма консенсус за изпращане на сухопътни войски по формален, признат и утвърден метод. В дълготраен проект обаче нищо не трябва да се изключва. Ще създадем всичко належащо, с цел да подсигуряваме, че Русия няма да може да завоюва тази война ", изясни френският президент в края на интернационална конференция в поддръжка на Украйна в Париж.

" Следим с интерес и нескрита паника срещата в Париж на европейски водачи, където стартира да се тества публичното мнение за изпращане на войски на обособени страни ", сподели Румен Радев след срещата си със словенския президент. Стратегията на предоставяне на още и още оръжия очевидно не дава резултат. Големият проблем към този момент не е в оръжията, огромният проблем е, че свършват хората на бойното поле и имам вяра, че европейските водачи ще проявят задоволително разсъдък и един доста уравновесен метод в поддръжката към Украйна, тъй че да не стигаме до изключителна ескалация и до риск от трета международна война и нуклеарен спор, разяснява българският държавен глава.

Очаквам българският министър председател да даде повече уточнения за това, което той изложи през вчерашния ден като подготвеност за двустранно съглашение за сигурност сред България и Украйна, добави Радев. 

" Моят апел е за един доста деликатно премислен и уравновесен метод. Не можем да изоставим Украйна сама, тъй като това значи да компрометираме вярата в личните си правила и полезности и в интернационалното право. В правото на всяка една страна е да отстоява своя суверенитет, независимост и самостоятелност. Не можем да си позволим и недомислени дейности, които да доведат до световен боен конфликт ", съобщи още Радев. Споделихме своята паника от двегодишната война на Русия против Украйна, от ескалацията на напрежението. Виждаме, че тактиката за реализиране на победа на бойното поле с военни средства не дава стремежи резултат към този момент две години. Броят на жертвите и разрушенията порастват, сподели още президентът.

Споделихме като мнение, че Европейският съюз би трябвало да се преценява със своите решения, стандарти и правила и България и Румъния не могат да стоят повече отвън пълноправното участие в Шенген и то във време на енергийна и икономическа рецесия, във време на война, когато военната подвижност е главен фактор за гарантиране на мира, сигурността и стабилността, разяснява Радев.

И Словения, и България стоим твърдо зад напъните за ускорена интеграция на страните от Западните Балкани, съобщи президентът. По думите му напрежението в Западните Балкани пораства, както и опитите за въздействие на трети страни за повишение на това напрежение. Европейския съюз оказва сериозна помощ и въздействие, тъй че това напрежение да не минава сериозни граници, само че чакаме Европейски Съюз да оказва още по-голяма помощ и да бъде интензивен процесът по европейска интеграция на Западните Балкани. Принципът на личните заслуги не би трябвало да става пленник на геополитически съображения, съобщи още Румен Радев.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР