Изпращане на германски гранични полицаи на външната граница на ЕС

...
Изпращане на германски гранични полицаи на външната граница на ЕС
Коментари Харесай

Германски сили на българската граница: обсъждат ли това София и Берлин

Изпращане на немски гранични служители на реда на външната граница на Европейски Съюз в България до края на август, с цел да бъде понижен броят на мигрантите, преминаващи през Шенгенската зона, доста да се понижат злоупотребите с визи от мигранти, както и броят на търсещите леговище в Германия. " Това, съгласно немската публична новинарска организация ДПА, е едно от предложенията на канцлера Ангела Меркел в договарянията с баварския Християн-социален съюз за отбягване на остра рецесия в държавното управление в Берлин.

Същата организация цитира и сходно изявление на немския външен министър Хайко Маас след срещата в Берлин с българския му сътрудник Екатерина Захариева през днешния ден. Според ДПА той е " изразил поддръжката си за канцлера Ангела Меркел в настояванията ѝ за европейски ограничения, които да понижат вторичната миграция, в това число изпращането на немски бойци, които да оказват помощ да се обезпечи българската външна граница на Европейски Съюз от август ".

Запитани от " Дневник ", от министерството на външните работи в София не прецизираха дали тази тематика е била обсъждана на срещата Захариева-Маас. Попитахме и дали става въпрос за съответна задача, която да стартира активност през август, или тематиката е обсъждана по принцип.

От българското ведомство обявиха, че " не са обсъждани такива елементи ", а на уточняващ въпрос значи ли това, че не е ставало въпрос да се пращат немски сили за помощ на нашата граница, отговорът бе: " Обсъждали са общите старания по тематиката миграция ".

Част от прессъобщението на Министерство на външните работи за срещата гласи: " Решението по тематиката за миграцията може да бъде единствено общоевропейско - към това се сплотиха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и немският федерален министър на външните работи Хайко Маас. (...)

" Радвам се, че водачите от Европейски Съюз оцениха напъните на България по миграцията и поддържаха намирането на общоевропейско решение - съобщи Екатерина Захариева. - Няма по какъв начин всяка страна да се пробва да се оправя сама - това е общ проблем. Фактът, че водачите съумяха да реализират единогласие на Европейския съвет с доста явен проект, значи, че въпреки всичко даже и в сложни моменти ние съумяваме да бъде обединени дружно. Едностранни дейности не са положителни освен за страната, която ще ги ползва, само че и за целия Европейски Съюз. "

Българският първи посланик напомни, че по българската граница няма миграционен напън. Тя означи главните акценти, които са значими за намирането на решение съгласно България - затваряне на външните граници на Съюза, продължение на съглашението с Турция, центрове отвън Европа и бързо връщане на противозаконните мигранти.

" По тематиката миграция е допустимо единствено европейско решение, не може да има национално решение. Благодарим на България и на Екатерина за напъните това да може да се реализира ", посочи и министър Хайко Маас.

Защо това е значимо за Меркел

В последните седмици Ангела Меркел е в изострен спор с вътрешния министър Хорст Зеехофер и различията им заплашват с разпад съюза на двете им партии – ХДС-ХСС и надлежно на немското държавно управление.

Изпращането на немски сили на външната граница на Европейски Съюз в България е част от предложенията на Меркел за понижаване на броя на търсещите леговище в Германия, написа ДПА. Още преди срещата на водачите на Европейски Съюз в края на юни Меркел говореше за потребността от двустранни или тристранни съглашения за усилване защитата на външната граница (справяне с така наречен първична миграция) и ръководене на потоците на към този момент попаднали в Европейски Съюз чужденци (т.нар. вторична миграция). Българският министър председател Бойко Борисов сподели, че няма да одобри назад десетките хиляди, минали през страната на път за Западна Европа и Германия през последните три години.

В събота медиите цитираха писмо на канцлера до договарящите съдружни партии, в което споделя, че е получила политически уверения от Гърция, Испания и още 14 страни от Европейски Съюз, че са подготвени да договарят с Берлин за ускорено връщане на тези, които са се записали в тях след секване на външна граница и са достигнали до немска територия. Три страни от Централна Европа отхвърлиха да да давали сходни обещания.

Повече за договарянията на канцлера и Зеехофер четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР