Изпращаме обобщена информация до Европарламента и Еврокомисията за безобразията, извършвани

...
Изпращаме обобщена информация до Европарламента и Еврокомисията за безобразията, извършвани
Коментари Харесай

ДПС праща със сигнал до европейските институции за незаконни действия на МВР по време на изборите

„ Изпращаме систематизирана информация до Европарламента и Еврокомисията за безобразията, осъществявани по време на предизборната акция и в деня на изборите - 10 юли и 14 ноември “. Това съобщи ръководителят на ПГ на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ на брифинг в Народното събрание. Той изброи поименно всички еврокомисари и шефове на комисии в Екологичен потенциал, които ще бъдат сезирани.

„ Става въпрос главно за нарушение на правото на Европейски Съюз - с многочислените нарушавания на правата на българските жители, за които сме получили сигнали в централата, а точно правото на човешко достолепие, правото на цялост на личността, правото на независимост и сигурност, ценене на персоналния и фамилния живот, свободата на мисълта, съвестта и религията, свободата на информация, правото на информация и на достъп до документи и ред други “, сподели водачът на Движение за права и свободи.

„ На парламентарните избори и в акцията ние от Движение за права и свободи получихме доста сигнали от симпатизанти и членове, които са били подложени на напън и тормоз от милицията в България, тъй като полицията не би си разрешила това “, разяснява Карадайъ.

„ Подкрепяме всички законни дейности на органите на реда, само че против милиционерщината ще се борим и ще пазиме демокрацията и правовата страна, както постоянно сме го правили “, безапелационен бе водачът на Движение за права и свободи.

Той уточни, че по време на предизборните акции е имало всеобщи насилствени инспекции на лица и имуществото им, като в действителност учредения за тях липсвали или не били задоволителни по смисъла на закона.

По думите му в доста от сигналите има данни, че са осъществени закононарушения, като предотвратяване посредством принуждение и заплашване на конституционни права като гласоподаване, нарушение тайната на вота и други.

„ Категорично ще поддържаме всички органи на реда в законните им дейности против порочното събитие „ платен избор “. Но изрично ще се противопоставим зад този заслон да се правят репресии и нарушение на демократични правила. Тези дейности не са срещу страната, а в отбрана на държавността, демокрацията и отбрана на правата и свободите на жителите “, увери Карадайъ.

„ Имахме нарочна политическа задача, само че в този момент изпращаме систематизирана информация след получените отговори от формалните институции за полицейския произвол на Министерство на вътрешните работи под управлението на Бойко Рашков “, разяснява от своя страна президентът на АЛДЕ и евродепутат от „ Обнови Европа “/ДПС Илхан Кючюк. Той изясни, че желаят Европейска комисия да следи правата на индивида, в частност правата на малцинствата.

В брифинга се включи и Бехчет Емролов - юношески ръководител в Айтос и зам.-шеф на Общинския съвет, претендент за народен представител, който е бил един от репресираните. Той описа, че по неразбираеми аргументи е бил привикан 3 пъти в районно управление (на МВР) Айтос, тъй като раздавал предизборни материали по време на акцията.

„ Това повлия директно на изборите в нашата община и доста хора, в това число част от екипа ми, се отхвърлиха да работим дружно в акцията “, уточни Емролов.

Той сподели още,че са записали в Европейски Съюз гражданска петиция, която всеки реплесиран и унизен да поддържа.

Карадайъ подсети, че Движение за права и свободи са били за машинно преброяване на хартиените бюлетини, тъй като то се оправя с 3-4 основни генерални проблеми в изборния развой - големия брой недействителни бюлетини, големия брой сбъркани и поправяни секционни протоколи, физическото броене на хартиените бюлетини и субективния детайл в това.

Според него наложеният машинен избор по този метод не е добър модел, по тази причина не би трябвало да се отстрани вота с хартиените бюлетини.

На въпрос дали Движение за права и свободи ще поддържа закриването на профилирания съд и прокуратура Карадайъ отговори, че би трябвало да се работи постепенно и деликатно.

Той подсети, че те са били основани преди години отново по рекомендации от Брюксел.

„ Трябва да създадем сериозен разбор какво желаеме да реализираме като правосъдна система и чак тогава да пристъпи към дейности, сподели водачът на Движение за права и свободи.

Мустафа Карадайъ не пропусна да разкритикува държавното управление за това, че бездейства, до момента в който рецесиите се задълбочават и още веднъж напомни кои са значимите тематики в дневния ред на обществото.

„ За тези 9 месеца, в които днешните ръководещи са в ръководството под разнообразни формати, рецесиите се задълбочават, а не се вземат решение “, възмути се водачът на Движение за права и свободи. 

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР