Изпращаме добра година за пазара на имоти. Цените отидоха нагоре

...
Изпращаме добра година за пазара на имоти. Цените отидоха нагоре
Коментари Харесай

Ще има ли спад при цените на имотите през 2023 г.

Изпращаме добра година за пазара на парцели. Цените отидоха нагоре през първото полугодие, само че по-късно се задържаха. Лихвите ни са измежду най-ниските в Европа. През 2023 година ще имаме 10-15% спад на броя на покупко-продажбите, не чакам спад на цените на парцелите най-малко в огромните градове. Има задоволително търсене и ниско предложение, инфлацията пък се отразява на новите градежи. Това сподели пред NOVANEWS кредитният съветник Тихомир Тошев.

По думите му купувачите няма да купуват непременно, а ще договорят положителни отстъпки - 10-15%.

" Нарастването на лихвите в България ще е измежду най-ниските в Европа. Ръстът на лихвите по заеми ще стигне до 4% до края на 2023 година, което няма да се отрази на цените на парцели.

Прогнозите за висока инфлация са действителни, дали ще влезем в криза ще се разбере скоро. Важно е всеки самичък да реши за себе си дали има потребност да направи инвестиция в парцел, дали има бюджет за това и какво жилище може да си купи ", разяснява той.
 istock istock
В пловдивското село Марково са втори по издаване на разрешителни за градеж у нас след София. Според притежателя на организация за недвижими парцели Иван Гинчев към момента се търсят повече парцели в селата, наоколо до огромните градове.

" Това е насадено от неприятното възприятие от коронакризата, а и всеки би желал да живее умерено и безшумно. Центърът на огромните градове също са желани. Цените на панелките към този момент се изравниха с тези на новите жилища, тъй като когато купуваш панел, получаваш действителна площ. Много нагоре скочиха цените на парцелите поради растежа в цената на материалите и войната в Украйна. В идващите няколко месеца ще има задържане на цените на парцелите, само че няма да паднат ", предвижда той. И разкри, че сега пазаруването на жилища за инвестиция не е добра концепция, тъй като с високите цени, лишава към 30 години да се изплати и то в случай че парцелът непрекъснато е ангажиран с наематели.

В Банско жилищата към момента провокират голям интерес. Брокерът Димитър Джибин споделя, че купувачите са както локални, по този начин и задгранични.

" Има купувачи, които търсят висок клас парцели, а други - в дребни жилищни здания, в центъра на града или до гондолата. Цената на най-луксозния апартамент в комплекс в Банско е 380 000 евро. Високата цена се дължи на огромния интерес и слабото предложение ", изясни той.

По думите му междинната цена на едностаен апартамент е 50-60 000 евро за прекрасен двустаен апартамент в центъра.

" Таксите варират според от това какво се предлага в комплекса. Има сгради без такси, такива от сезонен вид - с 5-6 евро такса на квадратен метър, при тези от всесезонен вид пък е 17 евро на квадратен метър ", разкри той.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР