Използвайки две от най-мощните и сложни теории на съвременната физика,

...
Използвайки две от най-мощните и сложни теории на съвременната физика,
Коментари Харесай

Физиците най-накрая отговориха на въпроса: кое е първо – кокошката или яйцето?

Използвайки две от най-мощните и комплицирани теории на актуалната физика, квантовата механика и общата релативност, физици разгласиха проучване в изданието Nature Communications, което разкрива, че отговорът е: и двете. Или в случай че повече ви харесва, нито едното, нито другото.

„ Понятието времеви ред не е авансово дефинирано. Времето там не съществува без значение от нашите опити “, споделя водещата авторка Магдалена Зич от университета в Куинсланд, Австралия.

Въпреки че отговорът може да е неочакван за кокошките, квантовите физици стъпват на концепцията за суперпозиции на положения: преди да бъде измерен, един обект може да бъде в няколко вероятни положения по едно и също време.

Това може да се ползва за квантовото завъртане на един електрон, за поляризацията на фотон или изключително значимо за този умствен опит, за ситуацията на обект, като кокошка, да вземем за пример.

Обикновено „ часовникът “ на кокошката би цъкал със същата скорост тук, както и на друго място. Но обратът идва, когато добавите Общата доктрина на относителността, теорията на Айнщайн, която споделя, че плътни предмети, като черни дупки, изкривяват пространството и времето.

Така че, в случай че имате черна дупка покрай кокошката, времето ще се забави, което значи, че яйцето евентуално е пристигнало първо.

Авторите обаче хвърлят котка измежду пилетата в мисловния си опит, като си показват черна дупка в суперпозиция от места; да вземем за пример едно наоколо до пилето, едно наоколо до яйцето.

С други думи, съществуват две вероятни положения, едното, в което часовникът на кокошката цъка по- постепенно и друго, в което часовникът на яйцето цъка по-бавно.

„ Това дава нова визия за същността на времето “, споделя съавторът на проучването Фабио Коста.

„ За да говорите за времето, би трябвало да предприемете съответен метод: не може да кажете, че времето е добре несъмнено. Това е много изчерпателен резултат. “

Коста признава, че съответния образец, употребен в мисловния им опит, суперпозиция на планети наоколо до звездни кораби (не бяха упоменати кокошки), надали в миналото ще бъде осъществен.

Въпреки това той споделя, че може да има системи като квантови компютри, които да се възползват от новата констатация.

Уравненията за квантовата механика и общата релативност са известни като несъвместими в някои обстановки. Въпреки това, основаването на съответен сюжет включващ и двете е бил ключът към решение на уравненията, изяснява Зич.

„ Успяхме да преодолеем някои математически трудности, без да се постанова да прибягваме до математически педантизъм, като квантова гравитация на контура или доктрина на струните “.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР