Използвайки данни от сателита на НАСА за изследване на транзитни

...
Използвайки данни от сателита на НАСА за изследване на транзитни
Коментари Харесай

Сателит на НАСА откри планета, подобна на Земята

Използвайки данни от спътника на НАСА за проучване на директни екзопланети /TESS/, учените откриха свят с размерите на Земята, наименуван TOI 700 е, който обикаля в обитаемата зона на своята звезда - диапазонът от дистанции, на които на повърхността на планетата може да се появи вода. Светът е с размер 95 % от този на Земята и евентуално е каменист.

Преди това астрономите откриха три планети в тази система, наречени TOI 700 b, c и d. Планетата d също обикаля в обитаемата зона. Но учените се нуждаеха от спомагателна година наблюдения на TESS, с цел да открият TOI 700 e.

" Това е една от дребното известни ни системи с голям брой дребни планети в обитаемата зона ", споделя Емили Гилбърт, докторант в Лабораторията за реактивно придвижване на НАСА в Южна Калифорния, която е началник на проучването. " Това прави системата TOI 700 вълнуваща вероятност за в допълнение наблюдаване. Планетата e е с към 10% по-малка от планетата d, тъй че системата демонстрира и по какъв начин спомагателните наблюдения на TESS ни оказват помощ да откриваме все по-малки светове ".

Гилбърт показа резултата от името на своя екип на 241-вата среща на Американската астрономическа асоциация в Сиатъл . Статията за новооткритата планета е оповестена от The Astrophysical Journal Letters.

TOI 700 е дребна , хладна звезда джудже от вида М, ситуирана на към 100 светлинни години от нас в южното съзвездие Дорадо. През 2020 година Гилбърт и други оповестиха откриването на планетата d с размерите на Земята и обитаема зона, която се намира на 37-дневна орбита, дружно с още два свята.

Най-вътрешната планета, TOI 700 b, е с размер към 90% от този на Земята и обикаля към звездата на всеки 10 дни. TOI 700 c е над 2,5 пъти по-голяма от Земята и приключва една обиколка на всеки 16 дни. Планетите евентуално са приливно заключени, което значи, че се въртят единствено един път на орбита, тъй че едната им страна постоянно е обърната към звездата, тъкмо както едната страна на Луната постоянно е обърната към Земята.

TESS следи огромни сектори от небето, наречени браншове , в продължение на към 27 дни. Тези дълги погледи разрешават на спътника да наблюдава измененията в звездната бляскавост, породени от прекосяването на планета пред звездата ѝ от наша позиция - събитие, наречено пренос. Мисията употребява тази тактика, с цел да следи южното небе от 2018 година насам, преди да се насочи към северното небе. През 2020 година тя се върна към южното небе за спомагателни наблюдения. Допълнителната година данни разреши на екипа да уточни първичните размери на планетите, които са с към 10% по-малки от първичните калкулации.

" Ако звездата беше малко по-близо или планетата - малко по-голяма , може би щяхме да успеем да видим TOI 700 e още през първата година от данните на TESS ", споделя Бен Хорд, докторант в Университета на Мериленд в Колидж Парк и квалифициран откривател в Центъра за галактически полети " Годард " на НАСА в Грийнбелт, Мериленд. " Но сигналът беше толкоз слаб, че се нуждаехме от спомагателна година директни наблюдения, с цел да го идентифицираме ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР