Използвате ли паста за зъби всеки ден? Разбира се, че

...
Използвате ли паста за зъби всеки ден? Разбира се, че
Коментари Харесай

Ако на опаковката ви от паста за зъби пише това, изхвърлете я веднага

Използвате ли паста за зъби всеки ден? Разбира се, че го вършиме! Но знаете ли какво има в тази тубичка с гел за зъбите? Ето каква е действителността. Някои съставки в нормалните ежедневни артикули не са тествани подробно.
Тъй като пастата за зъби е съществена част от ежедневната ни хигиена, значимо е да знаете какво слагате в устата си, защото я употребявате доста постоянно. Това е изключително значимо, в случай че имате деца, защото те са по-склонни да гълтам паста за зъби.
И по този начин, когато купувате паста за зъби, какви съставки би трябвало да избягвате?

• Изкуствени багрила
Оцветителите в пастата за зъби я вършат да наподобява цветна, само че това не я класифицира като здравословна. Някои багрила се извличат от петролен или въглищен катран, съставки, свързани с разнообразни типове рак.
За да избегнете изкуствените оцветители, търсете естествените, като сок от цвекло на прахуляк или куркума на прахуляк, вместо да употребявате тези химикали.
За да разберете дали вашата паста за зъби съдържа изкуствени оцветители, проверете листата със съставките за тези общи имена: FD&C или D&C, последвани от цвят и номер (например, FD&C Red №40, синьо 1 и 2, зелено 3, оранжево B, цитрусово алено 2, виолетово 2). 

• Диетаноламин
Диетаноламинът (DEA) е химикал, употребен в доста артикули, в това число и в пасти за зъби. Това е нефтохимично производно, което от време на време се прибавя към артикули, като незадълбочено интензивно вещество, емулгатор, пенообразуващ сътрудник и сгъстител.
Има го и в козметиката, шампоаните и сапуните. В пастата за зъби оказва помощ за попречване натрупването на зъбен камък и понижава плаката, само че има някои дефекти.
Американската дентална асоциация (ADA) също предлага да се заобикаля паста за зъби, съдържаща DEA, защото може да реагира с други съставки и да образува нитрозамини, които са токсични за хората. Възможно е диетаноламинът (DEA) да има канцерогенни резултати и да аргументи алергични реакции, изключително при хора с избрани здравословни проблеми. Освен това има опасения, че това е хормонален унищожител.

• Натриев лаурил сулфат
Натриевият лаурил сулфат (SLS) е незадълбочено интензивно вещество - съединяване, което подкрепя смесването на вода и масло. Използва се и като разпенващ сътрудник в някои артикули за персонална хигиена, в това число пасти за зъби, шампоани и сапуни.
SLS е бил в центъра на доста изследвания, които го свързват с раздразнение на кожата и други здравословни проблеми, само че към момента се смята за безвреден от FDA, защото нито едно научно проучване не е открило ясно, че SLS предизвиква рак или други съществени болести. Въпреки това тези две съставки са свързани с афти и други раздразнения в устата, тъй че е най-добре да ги избягвате, в случай че можете.

• Триклозан
Триклозанът е антибактериален и противогъбичен сътрудник, който в миналото е бил нормална добавка към пастата за зъби. Освен това е хормонален унищожител и регистриран пестицид, който предизвиква неплодородие и други проблеми при животните.
Има също доказателства, че триклозанът нарушава чревния микробиом, здравите бактерии, които живеят в червата и оказват помощ за поддържане на салдото. Администрацията по храните и медикаментите забрани триклозана в антибактериалните сапуни през 2016 година и в пастите за зъби през 2019 година
Има още една причина да избягвате триклозан. Според Американската дентална асоциация (ADA) триклозанът може да аргументи инфектиране на венците и езика и да промени равнището на рН в устата ви, което ще докара до нараснала сензитивност и сухота.

• Титанов диоксид
Титановият диоксид е постоянно срещана съставна част в пастата за зъби. Използва се за избелване на зъбите и понижаване на натрупването на зъбен камък, само че също по този начин може да раздразни зъбите и венците ви. Освен това е честа съставна част в слънцезащитните артикули и боите.
Ако имате чувствителни зъби, избягвайте артикули, които съдържат титанов диоксид, прочут още като титаний.
Въпреки че няма безапелационни доказателства, че дребни количества титанов диоксид могат да навредят, има прочут спор по отношение на това какъв брой безвреден е той. Най-проблемно е, в случай че имате чувствителни зъби.

• Изкуствени подсладители
Въпреки че мощната връзка сред изкуствените подсладители и рака не е потвърдена, изследванията демонстрират, че изкуствените подсладители могат да нарушат микробиома на червата. Така че, макар че могат да придадат прелестен усет на пастата за зъби, най-добре е да ги избягвате.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР